Zbulohet aksidentalisht antibiotiku i fuqishëm, pretendohet të mbysë bakteret më të rrezikshme

19:54 | 23 Shkurt 2020

Një antibiotik i fuqishëm që vret disa nga bakteret më të rrezikshme ndaj drogës në botë është zbuluar duke përdorur inteligjencën artificiale.

Ilaçi funksionon në një mënyrë të ndryshme ndaj antibakterialëve ekzistues dhe është i pari në llojin e tij që mund të gjendet duke vendosur inteligjencë artificiale në bibliotekat e gjera digjitale të komponimeve farmaceutike, shkruan The Guardian, transmeton lajmi.net.

Testet treguan se ilaçi fshiu një gamë të baktereve rezistente ndaj antibiotikëve të apostrofuar, duke përfshirë Acinetobacter baumannii dhe Enterobacteriaceae, dy nga tre patogjenët që Organizata Botërore e Shëndetësisë i rendit si “kritik”.

“Për sa i përket zbulimit të antibiotikëve, kjo është absolutisht e para e llojit të saj”, tha Regina Barzilay, një studiuese e lartë në projekt dhe specialist në mësimin e makinerive në Institutin Teknologjik të  Massachusetts, SHBA (MIT).

“Unë mendoj se ky është një nga antibiotikët më të fuqishëm që është zbuluar deri më sot”, shtoi James Collins, një bioinxhinier në ekipin në MIT. “Ka aktivitet të jashtëzakonshëm kundër një game të gjerë patogjenësh rezistent ndaj antibiotikëve”.

Rezistenca antibiotike lind kur bakteret shtohen dhe evoluojnë për të mënjanuar mekanizmat që përdorin ilaçet antimikrobike për t’i vrarë ato. Pa antibiotikë të rinj për të trajtuar rezistencën, 10 milionë jetë në të gjithë botën mund të rrezikohen çdo vit nga infeksionet deri në vitin 2050, paralajmëroi raporti O’Neill i qeverisë Cameron së Britanisë së Madhe. /Lajmi.net/