Sot është dita internacionale e sulmit në tru, disa këshilla si ta shmangni

Sulmi në tru është një ndër pesë shkaktarët më të mëdhenj të vdekjes ose paaftësive tek njerëzit e prekur, dhe sot është dita internacionale e vetëdijesimit ndaj saj.

Lifestyle

29/10/2020 13:52

Sulmi në tru është një sëmundje të sulmon arteriet që lidhen me trurin ose gjenden në tru, kjo sëmundje shkaktohet kur enët e gjakut që bartin oksigjen dhe lëndë ushqyese në tru bllokohen, shkruan “MayoClinic”, transmeton lajmi.net.

Simptomat e sulmit në tru zakonisht janë:

Dobësim ose mpirje e papritur e fytyrës, krahëve, këmbëve ose më së shpeshti, njërës anë të trupit komplet.

Konfuzion, vështirësi në të folur ose në kuptim të të folurit.

Vështirësi në shikim me njërin ose dy sytë.

Vështirësi në ecje, marramendje ose humbje e balancit.

Kokë dhimbje e fuqishme.

Humbja e ndjenjave ose vetëdijes.

Si mund ta shmangim?

Ndaloni pirjen e duhanit.

Kontrolloni konsumin e alkoolit.

Kontrolloni presionin e lartë të gjakut dhe konsumin e yndyrave.

Menaxhimi i diabetit.

Kujdesi mbi peshën tuaj.

Ushqimi i shëndetshëm.

Ushtrimet e rregullta nga të paktën 30 minuta në ditë. /Lajmi.net/