Shikimi i sporteve mund të stresojë zemrën

Shumë prej nesh kënaqen duke parë sporte, por si ndikon kjo në zemrën tuaj?

Lifestyle

24/10/2020 15:26

Një studim i ri sugjeron që drithërimi i fitores dhe agonia e humbjes mund të kenë një efekt thelbësor në sistemin kardiovaskular, transmeton lajmi.net.

Hetuesit morën pulsin e tifozëve gjatë një loje hokej dhe zbuluan se mesatarisht, rrahjet e zemrës së tyre u rritën me 75% kur shikonin në TV dhe 110% (më shumë se dyfishuar, ekuivalente me stresin kardiak me ushtrime të fuqishme) kur shikonin personalisht.

Gjetjet e tyre, së bashku me një editorial shoqërues, janë botuar në Journal Journal of Cardiology.

Ndërsa studimet e mëparshme kanë treguar një lidhje midis ngjarjeve sportive dhe incidenteve kardiake, ky është studimi i parë që përqendrohet posaçërisht në hokej.

Rritja mesatare prej 75% e rrahjeve të zemrës që ata gjetën në shikuesit e TV dhe 110% nga shikimi i një loje drejtpërdrejt janë ekuivalente me përgjigjen e rrahjeve të zemrës që ndodh përkatësisht me stres fizik të moderuar dhe të fuqishëm.

Në përgjithësi, rrahjet e zemrës u rritën me një mesatare prej 92% (pothuajse dyfishuar) në të gjithë spektatorët.

Para pjesëmarrjes së tyre, individëve iu kërkua të plotësonin një pyetësor të shkurtër, i cili jo vetëm vlerësonte shëndetin e tyre të përgjithshëm, por gjithashtu përcaktonte rezultatin e pasionit të tifozëve, një metodë për të llogaritur se sa i investuar është një person në ekip.

Studimet e mëparshme kanë treguar se ngjarjet kardiovaskulare të shkaktuara nga shikimi i ngjarjeve sportive janë më të zakonshme tek njerëzit me sëmundje ekzistuese të arterieve koronare, që i atribuohet një rritje joproporcionale të shënuesve të vazokonstriksionit dhe inflamacionit akut në ata individë. /Lajmi.net/