Samiti i Kolumbisë: Gjashtë vende të Amerikës së Jugut do mbrojnë Amazonën

9:50 | 7 Shtator 2019

Gjashtë vende amazoniane po takohen në Kolumbi për të miratuar masa për të mbrojtur pyllin më të madh tropikal në botë, të kërcënuar nga zjarret dhe prerjet.

Samiti i Amazonës, i organizuar në Leticia, Kolumbia Jugore, kërkon të krijojë hapësirë ​​për dialog rajonal për të bërë përparim në mbrojtjen dhe shfrytëzimin e qëndrueshëm të zonës, thelbësore për qëndrueshmërinë e planetit.

Së bashku me presidentin kolumbian Ivan Duque dhe liderin peruan Martin Vizcarra, të cilët mblodhën samitin, homologu i tyre ekuadoras Lenin Moreno, bolivian Evo Morales,si dhe zv/presidenti i Surinamit Ashëin Adhin marrin pjesë.

Brazili, i cili është kritikuar nga bashkësia ndërkombëtare për keqmenaxhimin e zjarreve të mëdha javët e fundit, përfaqësohet nga ministri i Jashtëm Ernesto Araujo.

Brasilia ka njoftuar se Presidenti Jair Bolsonaro nuk mund të udhëtojë për arsye shëndetësore dhe do të marrë pjesë në samit përmes lidhjes video.

Gjashtë delegacione pritet të nënshkruajnë Paktin e Letrave në Amazon, një udhëzim që “do të zbatohet jo vetëm nga vendet e amazoniane, por edhe nga vendet e rajonit dhe bashkësia ndërkombëtare”, shton deklarata.

Duque tha se detyra e dokumentit ishte të siguronte mbrojtje më të mirë sepse, siç tha ai, instrumentet aktuale për mbrojtjen e rajonit, siç janë “Marrëveshja e Bashkëpunimit në Amazon e 1978” dhe “Organizata për Bashkëpunim në Amazon – ACTO” nuk janë të mjaftueshme.