Rreth 26 milionë njerëz në botë vuajnë nga kjo sëmundje

Një numër relativisht i madh i personave po vuajnë nga kjo sëmundje në gjithë botën.

Lifestyle

04/02/2022 10:00

Bëhet fjalë për sëmundjen Dementia ose sindroma e demencës e cila është një gjendje e dëmtimit të përhershëm, progresiv dhe difuz të strukturave anatomike të trurit dhe funksioneve të tyre që rezulton në funksione intelektuale të udhëhequra si kujtesa, të menduarit, arsyetimi, aftësia për të folur me vetëdije dhe perceptim të ruajtur, transmeton lajmi.net.

Ndodh amnezia

Sëmundja është e pakthyeshme, përparon gradualisht, ka tre faza dhe zgjat mesatarisht pesëmbëdhjetë vjet.

Demenca e Alzheimerit (AD) është një demencë e funksionit të dëmtuar të korteksit cerebral me simptomat e mëposhtme: amnezi, afazi, apraksi dhe agnozi.

AD është një sëmundje e ngadaltë, progresive, neurodegjenerative që prek kryesisht të moshuarit. Gati 26 milionë njerëz në mbarë botën, nga të cilët afro pesë milionë në Evropë, vuajnë nga demenca e Alzheimerit.

Vlerësohet se ky numër do të rritet në 106 milionë deri në vitin 2050.

Kjo sëmundje, me fillim të hershëm para moshës 65 vjeç, ka një ecuri relativisht të shpejtë, në përkeqësim dhe çrregullime të shumta të theksuara të funksioneve më të larta të korteksit cerebral, ndërsa AD me fillim të vonë, pra pas moshës 65 vjeç, zakonisht në fund të viteve 70 ose më vonë. zhvillohet ngadalë, me dëmtim të kujtesës si tipar kryesor klinik.

Pamja klinike

Sëmundja është neurodegjenerative dhe progresive. Pra, ka një ndarje – tani për tani arsyeja nuk dihet – e pjesëve të trurit përgjegjës për ndikimin dhe intelektin. Është gjetur akumulimi i disa proteinave në ato pjesë të trurit të quajtura proteina tau.

Diagnoza vendoset në bazë të pasqyrës klinike, ecurisë së sëmundjes, analizave psikometrike, tomografisë kompjuterike të trurit, rezonancës magnetike bërthamore të trurit, ekzaminimit të lëngut cerebrospinal, të marrë me punksion lumbal dhe përjashtimit të faktorëve të tjerë të njohur. të demencës.

Simptomat

Humbje e kujtesës, vështirësi në mbajtjen e vëmendjes, çorientim në kohë dhe hapësirë, vështirësi në të folur, mosfunksionim ekzekutiv, perceptim i dëmtuar.

Paaftësi për aktivitete normale ditore: Mirëmbajtja e funksioneve personale (ngarje), mbajtja e takimeve, daljet vetë, përgjigjja në telefon, higjiena personale, vetëveshja, ushqimi, përdorimi i tualetit. Simptomat psikotike dhe të sjelljes: Depresioni, konfuzioni, ankthi, apatia, shqetësimi, frika, idetë e çmendura, halucinacionet dhe agresioni. /Lajmi.net/