Pilotët e F1 mbështesin ndryshimin e nisjes së lagësht të makinës së sigurisë FIA

Pilotët e Formula 1 kanë mbështetur një ndryshim të vetëm në rregulloret e nisjes së lagësht të makinës së sigurisë, të krijuar për të shmangur bllokimin e trafikut në xhiron e parë në pistën e ngushtë të Zandvoort. Rregulloret thonë se shoferët duhet të përdorin goma të plota të lagura nëse xhiroja e formacionit fillon…

Auto & Tek

27/08/2023 15:35

Pilotët e Formula 1 kanë mbështetur një ndryshim të vetëm në rregulloret e nisjes së lagësht të makinës së sigurisë, të krijuar për të shmangur bllokimin e trafikut në xhiron e parë në pistën e ngushtë të Zandvoort.

Rregulloret thonë se shoferët duhet të përdorin goma të plota të lagura nëse xhiroja e formacionit fillon pas makinës së sigurisë.

Megjithatë, nëse kushtet konsiderohen mjaft të sigurta që makina e sigurisë të tërhiqet, pista është zakonisht shumë e thatë për gomat e lagura.

Në fillimin e garës së sprintit në Spa muajin e kaluar, gjysma e fushës nxitoi në gropa për t’u kthyer në të ndërmjetme kur hyri makina e sigurisë, ndërsa pjesa tjetër pasoi në fund të xhiros së parë fluturuese, ndërsa skuadrat u përpoqën të tronditnin ndryshimet e tyre dy makina.

Sidoqoftë, teorikisht, nuk ka asgjë që e ndalon hyrjen e gjithë fushës, gjë që pothuajse ndodhi në një rifillim të GP të Hungarisë 2021.

Në atë rast, ishte një fillim normal i rrjetit, kështu që zgjedhja e gomave ishte e lirë, por kushtet e tharjes i bënë të gjithë të pengonin Lewis Hamilton të ndryshonte nga mesatarja në slicks në fund të xhiros së formacionit, duke krijuar një pistë të ngarkuar furishëm.

Zandvoort ka pistën më të ngushtë të sezonit me boshllëqe të vogla midis garazheve të ekipit, edhe pse këto diferenca u zgjatën përpara vizitës së këtij viti.

Për të shmangur pistat masive, drejtori i garave të FIA-s, Niels Wittich i ka dhënë vetes mundësinë për t’i lejuar drejtuesit të nisin xhiron e formacionit pas makinës së sigurisë në ndërmjetës “për zhvillimin e sigurt dhe të rregullt të ngjarjes, dhe për shkak të paraqitjes së jashtëzakonshme të pit lane në këtë ngjarje.”