Mëngjesi i shëndetshëm

Një mëngjes i shëndetshëm, për humbje peshe në mënyrë të suksesshme. Zgjedhjet për mëngjes janë themeli i ditës suaj për shëndet afatgjatë.

Lifestyle

28/09/2013 10:40

Nëse preferoni vezë, kos, ose drithëra, duke marrë një mëngjes të shëndetshëm, përcakton ditën tuaj për humbjen e peshës. Në fakt, studimi tregon se njerëzit të cilët fillojnë ditën e tyre me mëngjesin, bëjnë zgjedhje të shëndetshme dhe kështu kanë një masë të ulët indeksi për trupin në përgjithësi. Efekti i mëngjesit është shumë më i fortë për femra sesa për meshkuj.

“Nëse i ikim mëngjesit, atëherë patjetër që do të bëjmë një zgjedhje jo të duhur për drekë. Njerëzit që kalojnë mëngjesin, hanë më shumë gjatë ditës”, thotë Emily Banes, eksperte e dietës në Qendrën Mjekësore NorthWest Houston.

Kjo është pjesërisht për shkak të një procesi të mendimit në të cilin njerëzit besojnë, gabimisht,  se në qoftë se ata që nuk hanë mëngjes, mund të hanë më shumë në drekë ose darkë.

Këtu është realiteti. Në një nivel fiziologjik, zgjedhjet tuaja për mëngjes, ose mungesa e tyre,  mund të vënë jashtë një cikël dëshirash dhe sheqeri në gjak është dënim për kontrollin e peshës. Më mirë është të filloni mëngjesin me sheqer në gjak stabil dhe keni më pak kalori në fund të fundit me mirësinë e mëngjesit, thotë Banes.

Mëngjesi kalorik. Çfarë të hamë?

Mund të keni gjetur një mëngjes perfekt nëpër një proces të gjykimit dhe të gabuar. Banes  këshillon që njerëzit të mendojnë jashtë kutisë së mëngjesit. Kjo është në rregull, nëse preferoni një sanduiç të vogël ose vezë të ziera fort ndaj ushqimeve tradicionale, thotë Banes.

Këtu i keni disa ide të tjera:

Konsideroni drithërat. Drithërat janë një zgjedhje e mirë, sepse ato ju bëjnë të ndiheni të plotë. Sipas një studimi, thuhet se mund të krahasohet ndjenja e satisfaksionit në mes të njerëzve që hanë një mëngjes me bukë gruri të rafinuar dhe ata që hanë drithëra. Ata që hanë mëngjesin e tërë, raportohet se janë më pak të uritur gjatë tetë orëve ne vijim të ditës.

Zgjidhni vezët. Një studim i njerëzve në mes moshave 25 dhe 60 vjeç, të cilët ishin duke u përpjekur për të humbur peshë, kanë zbuluar se ata të cilët kanë ngrënë dy vezë për mëngjes – kanë humbur peshë 65 për qind më shumë se ata që hanin xhevrek. Ata, gjithashtu, kanë raportuar se kanë nivele më të larta të energjisë gjatë gjithë ditës. Edhe pse ky studim nuk tregon  asnjë efekt për konsum të vezës në nivelet e kolesterolit, Banes paralajmëron se kjo nuk mund të jetë zgjedhja e duhur në qoftë se ju tashmë keni kolesterol të lartë. Pyesni mjekun tuaj në lidhje me këtë.

Shmangni zgjedhjet me sheqer  të lartë. Duke ngrënë petulla, pasta, dhe drithëra me sheqer, për mëngjes, mund t’ju bëjë pastaj që të keni më shumë dëshirë për të ngrënë dhe kjo mund të minojnë përpjekjet tuaja.

Mëngjesi kalorik: Ide për fillestarët e ngadalshëm. “Kur së pari të zgjoheni në mëngjes, në qoftë se nuk jeni një person i mëngjesit, por mund të hani dy orë më vonë, kjo është në rregull. Merrni një kos të vogël më drithëra në të, ose pak gjalpë, a një granola me një grimë të vogël të proteinave në të. Nuk është nevoja të jetë një mëngjes tradicional”, thotë Banes.

Pasi të gjeni opsionet për mëngjes që i përshtaten dietës dhe shijes suaj, planifikoni përpara në mënyrë që këto ushqime t’i keni të gatshme në dorë kur të dëshironi. Kështu, mund të arrinin një zakon të shëndetshëm që do të zgjasë gjatë tërë jetës suaj.