LaLiga konfirmon një parim të marrëveshjes me CVC për të investuar 2,7 miliardë euro në kompeticion dhe te klubet

10:03 | 4 Gusht 2021

LaLiga konfirmon një marrëveshje strategjike me fondin ndërkombëtar të investimeve CVC për të injektuar 2,7 miliardë euro në kompeticion dhe klubet.

Është një plan ambicioz investimi që do t’i sigurojë LaLiga-së dhe klubeve burime me qëllim të vazhdimit të transformimit drejt një kompanie argëtuese dixhitale globale, forcimit të konkurrencës dhe transformimit të përvojës së tifozëve, transmeton lajmi.net.

Operacioni do të kryhet përmes krijimit të një kompanie të re, së cilës LaLiga do të kontribuojë në të gjitha bizneset, filialet dhe ndërmarrjet e saj të përbashkëta dhe në të cilën CVC do të ketë një pakicë aksionesh prej afërsisht 10% të kapitalit. Për më tepër, CVC siguron fonde për LaLiga përmes një llogarie pjesëmarrëse, një marrëveshje afatgjatë që përafron interesat e LaLiga, klubet dhe CVC.

LaLiga do të mbajë të paprekur këtë shoqëri të re garat e saj sportive dhe organizimin dhe menaxhimin e komercializimit të të drejtave audiovizuale.

Transaksioni vlerëson LaLiga në 24,2 miliardë euro, një vlerësim që njeh udhëheqjen e LaLiga si një nga garat sportive më të spikatura në të gjithë botën, si dhe potencialin e saj të rritjes përmes një pranie më të madhe dixhitale të fokusuar në ndërveprimin e drejtpërdrejtë me tifozë, investime në një markë dhe projekt sportiv dhe ndërkombëtarizim, në një përpjekje të koordinuar mes LaLiga dhe klubeve.

Ky është një vlerësim më i lartë se ai që është konsideruar në projekte të tjera me karakteristika të ngjashme, i cili njeh punën e madhe të kryer nga LaLiga deri më sot.

Objektivi i kësaj marrëveshjeje është të udhëheqë transformimin që po përjeton bota e argëtimit dhe të maksimizojë të gjitha mundësitë e rritjes që kanë klubet për të zhvilluar një model të ri biznesi që u lejon atyre të diversifikojnë dhe intensifikojnë gjenerimin e të ardhurave dhe modelet e marketingut, duke përshpejtuar transformimin dixhital.

Kalimi nga modeli aktual mono-produkt, i bazuar pothuajse ekskluzivisht në lojën dhe shitjen e të drejtave audiovizuale, në një model me shumë produkte – shumë eksperimentale, me një marrëdhënie të drejtpërdrejtë me tifozët, bazuar në teknologjinë dhe aftësitë dixhitale dhe analitike. Për këtë, LaLiga është tashmë në rrugën për t’u bërë një kompani globale, me përmbajtjen më të mirë argëtuese.

Investimi në përmirësimin e konkurrencës do të ketë një ndikim të drejtpërdrejtë në përmirësimin e përvojës dhe rritjen e numrit të tifozëve.

Aftësitë teknologjike të ekosistemit LaLiga dhe klubet gjithashtu do të forcohen dhe do të ofrojnë përmbajtje të re, kanale të reja dhe tregje të reja.

2,7 miliardë euro që CVC do të kontribuojë do të përqendrohen drejtpërdrejt 90 për qind në klubet, duke përfshirë edhe futbollin e grave, futbollin gjysmë profesional dhe jo-profesional nga dora e Federatës Mbretërore të Futbollit Spanjoll dhe Këshillit të Lartë të Sporteve (më shumë se 100 milion euro).

Është pra, një marrëveshje strategjike gjithëpërfshirëse, e barabartë dhe demokratike, e cila jo vetëm që mbron qëndrueshmërinë ekonomike të të gjitha klubeve të futbollit spanjoll, por gjithashtu hap një të tashme dhe të ardhme të re për ta duke i lejuar ata të përparojnë në zhvillimin dhe transformimin e tyre për një dekadë.

Burimet e siguruara nga marrëveshja midis CVC dhe LaLiga gjithashtu do të kenë një efekt shumëfishues jo vetëm në botën e futbollit, por edhe në aftësinë për të krijuar një markë spanjolle si dhe në krijimin e punësimit për sektorin dhe në tërheqjen e talenteve.

Për zbatimin e këtij plani strategjik, klubet e futbollit marrin një angazhim për të ndarë investimin që marrin për promovimin e planit të tyre të zhvillimit të dakorduar me LaLiga, i cili do të përfshijë fushat kryesore të mëposhtme: strategjinë sportive, infrastrukturën, zhvillimin ndërkombëtar, markën e zhvillimit dhe produkti, strategjia e komunikimit, plani i inovacionit, teknologjia dhe plani i zhvillimit të dhënave dhe përmbajtjes në platformat dixhitale dhe rrjetet sociale. E gjithë kjo duke përfshirë qëndrueshmërinë, qeverisjen e mirë dhe diversitetin si vlera themelore të modelit.

CVC sjell në këtë projekt të gjithë potencialin e tij financiar, kapacitetin e tij menaxhues dhe njohuritë e tij eksperte në zhvillimin e bizneseve sportive për shkak të përvojës së tij të gjerë prej më shumë se 25 vitesh në garat ndërkombëtare të ragbit, volejbollit, tenisit, Moto GP, Formula 1. Marrëdhëniet me partnerët thelbësorë teknologjikë për zbatimin e projekteve specifike të këtij plani.

Pra, Marca, raporton se pas kësaj lëvizje, Barcelona do fitojë 270 milionë euro që do jenë të mjaftueshme për rinovimin e kontratës së Messit, derisa Real Madrid plotë 260 milionë euro që mund t’i përdorin për blerjen e Kylian Mbappe nga PSG-ja./Lajmi.net/