Kurti edhe në takimin me Donfried flet për rritjen ekonomike prej 10.53 për qind

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti së bashku me zëvendëskryeministrin e Kosovës, Besnik Bislimi, pritën në takim Ndihmës Sekretaren e Shteteve të Bashkuara të Amerikës për Çështje Evropiane dhe Euraziatike, Karen Donfried dhe Zëvendës Ndihmës Sekretarin për Çështje Evropiane dhe Euraziatike, Gabriel Escobar, njëherësh i deleguar i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor.

Lajme

25/04/2022 20:49

Kryeministri Kurti shprehu falënderimin dhe mirënjohjen për ndihmën dhe mbështetjen e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, para, gjatë dhe pas luftës e shpalljes së pavarësisë së Kosovës. Gjithashtu falënderoi shtetin amerikan për ndihmën me mbi 500 mijë doza të vaksinës anti-covid dhe për përkrahjen e ofruar për Forcën e Sigurisë së Kosovës nëpërmjet programit të partneritetit të udhëhequr nga Garda Kombëtare e shtetit të Iovas.

Duke folur për të arriturat në vitin e parë të qeverisjes, kryeministri Kurti tregoi se më 2021 është shënuar rritje ekonomike prej 10,53 për qind, eksportet janë rritur për mbi 83 për qind, investimet e huaja direkte për 22 për qind, të hyrat tatimore për 34 për qind.

“Përmirësime janë shënuar edhe në aspektin e sundimit të ligjit dhe transparencës. Jemi radhitur të parët në Ballkanin Perëndimor në indeksin e “World Justice Project” për vitin 2021, jemi ngritur për 17 vende në indeksin e Transparency International, ndërsa së fundmi jemi vendi i vetëm i Ballkanit Perëndimor që kemi shënuar përmirësim në raportin e Freedom House për vendet në tranzicion.” tha kryeministri.

Sa i përket dialogut me Serbinë, kryeministri tha se kemi qenë të përkushtuar, kreativë dhe konstruktivë. Ai ritheksoi se duhet të jetë dialog parimor që respekton barazinë e palëve në bisedime dhe bashkë me Donfreid u pajtuan që në qendër të marrëveshjes duhet ta ketë njohjen e ndërsjellë.

U diskutua për invazionin dhe agresionin në Ukrainë dhe përpjekjet destabilizuese të Rusisë dhe të zgjatimeve të saj në rajon.

Ndihmës Sekretarja Donfried e vlerësoi rreshtimin e Kosovës me ShBA-në dhe botën demokratike në dënimin e sulmit të pajustifikueshëm dhe vendosjen e sanksioneve ndaj Federatës Ruse. Ajo e falënderoi kryeministrin Kurti për solidarizimin me popullin dhe shtetin e Ukrainës dhe gatishmërinë për të pranuar deri në 5000 refugjatë ukrainas dhe për të mirëpritur 20 gazetarë nga Ukraina.

Po ashtu, Ndihmës Sekretarja Donfried shprehu mirënjohjen për ndihmën e ofruar refugjatëve afganë dhe tha se 600 afganë që kanë qëndruar në Kosovë, tani kanë filluar jetën e re në ShBA.

Kurti tha se në aspektin e sigurisë, Republika e Kosovës është e përgatitur për të thelluar partneritetin e bazuar mbi vlerat e përbashkëta me ShBA-në dhe është e përkushtuar në rrugën e saj të integrimit në Bashkimin Evropian dhe në përfshirjen sa më të shpejtë në Programin e Partneritetit për Paqe, si hap i parë drejt anëtarësimit në NATO./Lajmi.net/