Të Infektuar: 58.399

Të Shëruar: 51.081

Të Vdekur: 1.466

Koronavirusi nuk do të largohet me mot të ngrohtë

7:48 | 9 Prill 2020

Një panel shkencor prestigjioz i tha Shtëpisë së Bardhë se nuk duket se koronavirusi do të largohet pasi të ngrohet moti.

Presidenti i SHBA-së, Donald Trump ka pohuar se “kur bëhet pak më i ngrohtë (virusi) mrekullisht largohet”.

Në letrën e tyre drejtuar Shtëpisë së Bardhë, anëtarët e një komiteti të Akademisë Kombëtare të Shkencave thanë se të dhënat janë të përziera nëse koronavirusi përhapet aq lehtë në mot të ngrohtë sikurse ndodh në mot të ftohtë, por që nuk mund të ketë shumë rëndësi duke marrë parasysh që kaq pak njerëz në bota janë imun ndaj koronavirusit, raporton CNN, transmeton lajmi.net.

“Ekzistojnë disa prova që sugjerojnë që (koronavirusi) mund të transmetojë më pak efikasitet në mjedise me temperaturë më të lartë të ambientit dhe lagështi; sidoqoftë, duke pasur parasysh mungesën e imunitetit të hostit globalisht, kjo ulje e efikasitetit të transmetimit nuk mund të çojë në një ulje të konsiderueshme të përhapjes së sëmundjes pa adoptimi i njëkohshëm i ndërhyrjeve kryesore të shëndetit publik “, thuhet në letër.

Letra vuri në dukje, për shembull, se një studim i shpërthimit në Kinë tregoi se edhe në kushte maksimale të temperaturës dhe lagështisë, virusi përhapet “në mënyrë eksponenciale”, me çdo person të infektuar që e përhapte atë mesatarisht te dy persona të tjerë.

Shkencëtarët i dërguan letrën Kelvin Droegemeier në Zyrën e Shtëpisë së Bardhë të Politikës së Shkencës dhe Teknologjisë, transmeton lajmi.net.

Letra nga shkencëtarët e NAS vë në dukje se disa studime laboratorike kanë treguar zvogëlimin e transmetimit të virusit në kushte më të ngrohta dhe më të lagështa, por që është akoma një shqetësim.

Letra thekson se në botën e vërtetë, virusi ende po transmeton në vendet me mot të ngrohtë.

“Duke pasur parasysh që vendet aktualisht në klimat” verore “, të tilla si Australia dhe Irani, po përjetojnë përhapje të shpejtë të virusit, një rënie e rasteve me rritje të lagështisë dhe temperaturës gjetkë nuk duhet të supozohet”, thuhet në letër. /Lajmi.net/