Keni probleme me gjumin? Kjo teknikë do të iu ndihmoj

Ju mund të bëni 4-7-8 për t’ju ndihmuar të flini, në mes të natës kur zgjoheni, ose në çdo moment gjatë ditës kur dëshironi të ndiheni më të qetë.

Lifestyle

13/12/2021 15:24

Nëse keni probleme me gjumin gjatë natës , ekziston një teknikë e thjeshtë që kërkon pak më shumë se trupi juaj për t’ju ndihmuar të flini- dhe shpejt.

Metoda 4-7-8 është një praktikë e frymëmarrjes, e përvetësuar nga tradita e lashtë joge e pranayama (ose rregullimi i frymëmarrjes) e cila ndihmon në relaksimin e trupit dhe mendjes dhe më pas ju lehtëson gjumin.

Njeriu pas kësaj teknike, Dr. Andrew Weil, themeluesi dhe drejtori i Qendrës për Mjekësi Integruese të Universitetit të Arizonës, e ka quajtur atë një “qetësues natyral për sistemin nervor”.

Ai funksionon duke aktivizuar sistemin nervor parasimpatik, i cili është përgjegjës për mënyrën tonë të pushimit dhe tretjes, ndërsa fiket sistemin nervor simpatik, i cili shkakton përgjigjen tonë ndaj stresit (ose mënyrën e reagimit).

Jo vetëm që kjo lloj frymëmarrje e thellë dhe ritmike mund t’ju ndihmojë të flini shpejt, por gjithashtu redukton ankthin, mund të na ndihmojë të menaxhojmë gjithçka, nga dëshirat deri te zemërimi dhe ndihmon në funksionimin normal të proceseve si tretja në trup.

Duke qenë se shumë prej nesh janë të stresuar kronikisht, ia vlen të inkorporoni teknika të tilla në rutinën tuaj të përditshme.

Ju mund të bëni 4-7-8 për t’ju ndihmuar të flini, në mes të natës kur zgjoheni, ose në çdo moment gjatë ditës kur dëshironi të ndiheni më të qetë. Megjithatë dhe sa herë që e bëni, Dr Weil këshillon kryerjen e teknikës rregullisht dhe në mënyrë të vazhdueshme – në mënyrë ideale, dy herë në ditë – për të parë rezultate afatgjata dhe që ndryshojnë jetën.

Pra, si ta bëjmë atë? Ushtrimi ultra i thjeshtë i frymëmarrjes bëhet kështu:

  1. Merrni frymë përmes hundës për një numërim prej katër sekondash.
  2. Mbajeni frymën për shtatë sekonda.
  3. Nxirreni frymën për tetë sekonda, duke bërë një tingull “hoosh” përmes buzëve të shtrënguara
  4. Përsëriteni deri në katër herë, dy herë në ditë. /Lajmi.net/