Të Infektuar: 103.480

Të Shëruar: 90.328

Të Vdekur: 2.118

Gjukanoviq: Mbyllni kufijtë e Malit të Zi, shifrat janë të tmerrshme

18:33 | 2 Mars 2021

Presidenti malazezas, Millo Gjukanoviq po kërkon mbylljen e Malit të Zi për shkak të përkeqësimit të situatës me pandeminë e koronavirusit.

Ai iu drejtua qytetarëve të Malit të Zi sot, dhe në video ai deklaroi se situata nga prilli dhe maji, kur situata në vendet e tjera ishte katastrofike dhe kur ai u shprehu ngushëllimet udhëheqësve, tani është realitet në Mal të Zi.

“Shifrat e tmerrshme mbi rritjen e përditshme të numrit të vdekjeve dhe infeksioneve nuk duhet të lënë askënd indiferent në Mal të Zi”, tha Gjukanoviq, duke shtuar: “Shëndeti i qytetarëve tanë është në rrezik serioz”.

Ai tha se në vetëm mbi 11 muaj, më shumë se 1.000 qytetarë vdiqën si rezultat i infektimit me koronavirus, dhe se më shumë se kurrë, një qasje sistematike, veprim ekipor i institucioneve kompetente, profesionalizëm, efikasitet dhe solidaritet janë të nevojshme në kryerjen e të gjitha detyrave.

“Për këtë qëllim, është e nevojshme të azhurnohen dhe zbatohen me forcë masat adekuate epidemiologjike, të kontrollohet në mënyrë efikase dhe efektive pajtueshmëria e tyre, të mbyllet kufiri për hyrje në Malin e Zi pa test PCR, si dhe të përshpejtohet procesi i imunizimit të popullatës në interes të shëndet më efikas dhe afatgjatë. Nëse kemi sukses në atë, duhet të ngrihemi mbi të gjitha ndarjet, të harrojmë akuzat e ndërsjella dhe të gjitha ndryshimet dhe mosmarrëveshjet e një natyre politike dhe tjetër”, tha Gjukanoviq.