Të Infektuar: 106.022

Të Shëruar: 96.668

Të Vdekur: 2.198

Gjithçka që kemi ditur për pyjet deri më sot ka qenë plotësisht e gabuar – Studimi flet

12:38 | 3 Maj 2021

“E dija që pa kacavjerrëset, bredhi nuk ishte shumë i shëndetshëm. Kur ato hiqeshin nga ekosistemi, infeksionet shpesh kalonin në bredh”.

Kur Suzanne Simard bëri zbulimin e saj të jashtëzakonshëm se pemët mund të komunikonin dhe të bashkëpunonin përmes rrjeteve nëntokësore të kërpudhave – institucioni shkencor nuk reagoi më shumë, shkruan “Panorama”.

Edhe pse kërkimi i saj i doktoratës u botua në revistën Nature në 1997 – një ‘grusht shteti’ për çdo shkencëtar – gjetja se pemët janë më altruiste sesa konkurruese u hodh nga shumë si të ishte lajthitje, transmeton lajmi.net.

Sot, në moshën 60 vjeç, ajo është profesoreshë e ekologjisë pyjore në Universitetin e British Columbia dhe kërkimi i saj prej më shumë se tre dekadash si një “detektive pylli” është njohur në të gjithë botën.

Në librin e saj të ri, “Finding the Mother Tree” – një kujtim shkencor aq tërheqës sa çdo seri dramatike e HBO – ajo dëshiron që të kuptohet se puna e saj nuk ishte diçka kalimtare. “Unë dua që njerëzit të dinë se ajo që kam zbuluar ka qenë në lidhje me tërë jetën time”. Moment i saj ka ardhur: Hulumtimi në ekosistemet pyjore dhe rrjetet mycorrhizal (ato të ndërtuara e lidhjeve në mes të bimëve dhe kërpudhave) është tani në rrjedhë dhe ka një uri për libra që lidhen me këtë temë.

Simard kishte mësuar nga puna e saj e parë në një kompani prerëse (ajo ishte e vetmja femër punonjëse) në lidhje me dëmin që prerja komerciale mund t’i bënte një pylli.

Dhe ajo ishte dëshmitare se heqja e konkurrencës midis pemëve rivale dhe nëntoka – nuk nxiti rritjen siç mendohej.

Ajo ishte e vendosur të “kuptonte se si bashkëveprojnë bimët kacavjerrëse me bredhin. “E dija që pa kacavjerrëset, bredhi nuk ishte shumë i shëndetshëm. Kur ato hiqeshin nga ekosistemi, infeksionet shpesh kalonin në bredh”, thekson ajo. Ajo mendoi se po zhvillohej një “vallëzim magjik” që “siguronte shëndet për të gjithë pyllin e përzier”. /Lajmi.net/