EULEX-i nuk i kishte dhënë mbrojtje informatorit në rastin “Kleçka”

EULEX-i nuk i ka dhënë mbrojtje dhe status të informatorit një zyrtari të vet para se ta denonconte gjyqtarin Manuel Soares për anshmëri në rastin “Kleçka”, ku i akuzuari i parë ishte Fatmir Limaj.

Lajme

06/03/2015 08:53

Zyrtari kërkonte masa mbrojtëse para raportimit zyrtar të rastit në EULEX, shkruan e përditshmja Koha Ditore.

“Nuk e di se çfarë do të bëjnë. Nuk e di çfarë e kanë ndër mend të bëjnë. Por nuk dëshiroj që emri të bëhet publik. Nuk e di nëse do të mund të ofronin mbrojtje fizike”, thotë ai.

Ai kishte biseduar me një zyrtar të lartë të EULEX-it për këtë mundësi, po i ishte thënë se nuk mund ta marrë këtë status.

“Koha Ditore” ka një incizim që dëshmon bisedën në mes të këtyre dy zyrtarëve të EULEX-it. Paraprakisht, ai kishte dërguar disa e-mail për të njoftuar se kryetari i trupit gjykues, Manuel Suares planifikonte që më çdo kusht t’i dënonte të akuzuarit në rastin Kleçka, në krye me Fatmir Limajn.

Kishte thënë se kjo shihej si mundësi për ta prishur bllokun e partive LDK, AAK dhe Nisma nën orkestrimin e Partisë Demokratike të Kosovës, disa zyrtarëve të EULEX-it dhe Brukselit.

“Është diçka që e dëmton shumë Misionin. Personalisht as unë nuk do të isha kujdesur më pak për rezultatin e këtij rasti. Por unë mendoj se është frustuese që gjykatësit kishin ndarë mendjen për fundin (e procesit v.j.), madje pa i dhënë mbrojtjes mundësinë e drejtë për të dëgjuar. Për këtë do të isha shqetësuar më shumë”, thotë zyrtari i EULEX-it që raportonte ndërhyrjet në rastin “Kleçka”.

Ai pyete se a mund të merrej vendim nëse i kishin dëshmitë, ende pa i lexuar ato.