Duhet të flini më shumë apo më pak në dimër?

Ditët me dëborë, shtretërit e ngrohtë, netët e ftohta dhe mëngjeset e errëta e bëjnë të lehtë qëndrimin në shtrat.

Lifestyle

26/10/2020 13:54

Sipas të dhënave të mbledhura nga një aplikacion i quajtur Cikli i Gjumit, dëshira për të fjetur më shumë gjatë dimrit është e zakonshme, transmeton lajmi.net.

Shumë të rritur raportojnë se ndjehen të plogësht dhe të lodhur gjatë dimrit. Por, a do të thotë kjo se në të vërtetë keni nevojë për më shumë gjumë gjatë dimrit, apo është shenjë e diçkaje tjetër?

Sipas Dr. Brant Hasler, profesor i psikiatrisë në Universitetin e Pittsburgh, arsyeja më e zakonshme për të dëshiruar të flemë më shumë në dimër është orët e zgjatura të errësirës.

Trupat tanë janë programuar që të duan të flenë kur është errësuar dhe të jenë zgjuar gjatë ditës. Më pak orë të dritës së ditës do të thotë që trupat tanë natyrshëm dëshirojnë të hibernizojnë pak, ashtu si arinjtë.

Të dhënat e mbledhura nga aplikacioni Cikli i Gjumit mbështesin këtë teori, duke thënë se individët që jetojnë në zona me diell zakonisht flenë deri në një orë më pak në natë sesa individët që jetojnë në zona me periudha më të gjata të errësirës.

Dr. Hasler deklaron se për pjesën më të madhe, të ecurit bashkë me dëshirën e trupit tuaj për pak më shumë gjumë është e padëmshme dhe mund të sjellë ndonjë përfitim.

Sidoqoftë, nëse e shihni veten duke fjetur shumë dhe ende ndiheni të lodhur, mund të ketë diçka tjetër që po ndodh.

Je i trishtuar

Një raport nga Shërbimi Kombëtar i Shëndetit në Mbretërinë e Bashkuar thotë se nëse ndiheni vazhdimisht të lodhur dhe të plogësht gjatë dimrit, kjo mund të jetë një shenjë e diçkaje më serioze sesa nevoja për një sy gjumë.

Ju mund të vuani nga ajo që njihet si çrregullim afektiv sezonal (SAD), i cili prek miliona njerëz çdo vit, shkruan balanced living life. NHS deklaron se një në 15 njerëz vuan nga kjo gjendje çdo vit.

Simptomat e SAD përfshijnë:

  • Lodhje e vazhdueshme
  • Ndjenja të plogështa
  • Apatia për aktivitete argëtuese
  • Letargji e përgjithshme

Është e rëndësishme të mos ngatërrohet SAD me depresionin klinik, pasi simptomat mund të jenë të ngjashme.

Nëse ndiheni të irrituar pa ndonjë arsye, keni ndryshime të papritura të humorit, ndryshime në mënyrën e të ngrënit, periudha të trishtimit intensiv ose të qarave ose keni mendime për vetëvrasje (edhe nëse nuk planifikoni t’i kryeni), këto mund të jenë shenja të klinikës depresioni

Flisni menjëherë me një mjek ose një profesionist tjetër shëndetësor nëse keni disa simptoma të depresionit.

Si të trajtohet SAD

NHS rekomandon trajtimin e SAD në mënyrë natyrale me rrezet e diellit dhe vitaminën D. Ju ndjeheni më të lodhur gjatë dimrit sepse keni zvogëluar ekspozimin ndaj rrezeve të diellit.

Kaloni sa më shumë kohë në diell menjëherë pasi të jeni zgjuar. Ekspozimi në diell i thotë trupit tuaj se është koha të jeni zgjuar. /Lajmi.net/