Droni Bayraktar TB3 thyen rekordin e lartësisë, më lartë se pasuesi i tij droni TB2

Mjeti ajror pa pilot i zhvilluar në vend i kompanisë turke të mbrojtjes Baykar (UAV) Bayraktar TB3 theu një rekord lartësie të enjten me një motor të prodhimit vendas, duke arritur 10 kilometra në një test performance. Sipas një deklarate nga Baykar, procesi i testimit për Bayraktar TB3 ka vazhduar me sukses. Pasi bëri fluturimin…

Lajme

03/05/2024 15:38

Mjeti ajror pa pilot i zhvilluar në vend i kompanisë turke të mbrojtjes Baykar (UAV) Bayraktar TB3 theu një rekord lartësie të enjten me një motor të prodhimit vendas, duke arritur 10 kilometra në një test performance.

Sipas një deklarate nga Baykar, procesi i testimit për Bayraktar TB3 ka vazhduar me sukses.

Pasi bëri fluturimin e parë për 100-vjetorin e Republikës Turke më 27 tetor 2023, duke kryer me sukses testet e performancës në lartësi të mesme dhe të larta, UAV Bayraktar TB3 përfundoi Testin e Performancës së Sistemit të Lartësisë së Lartë të enjten, duke arritur një lartësi rekord.

UAV-ja përfundoi me sukses testin në Qendrën e Trajnimit dhe Testimit të Fluturimit AKINCI në rrethin Corlu të Tekirdag me motorin PD-170 të zhvilluar nga TUSAS Engine Industries Inc. ose TEI.

Rekordi i lartësisë i përket mjetit ajror luftarak pa pilot Bayraktar AKINCI TIHA (UCAV) i zhvilluar nga Baykar, në 13.75 km.

UAV-ja Bayraktar TB3 regjistroi gjithsej 327 orë e 35 minuta në fluturime testuese, duke përfshirë një fluturim të jashtëzakonshëm 32-orësh të vazhdueshëm që mbuloi 5.700 kilometra më 20 dhjetor 2023.

Më 26 mars të këtij viti, ajo arriti një tjetër moment historik duke fluturuar me sukses me sistemin ASELFLIR-500 të zhvilluar në vend, i njohur për performancën e tij superiore globalisht.

I pajisur me krahë të palosshëm, Bayraktar TB3 do të bëhet UAV-ja e parë e armatosur e aftë për të operuar nga anije me pistë të shkurtër si TCG Anadolu.

Ky përparim, i shoqëruar me aftësinë e tij të komunikimit përtej vijës së shikimit, e pozicionon atë si një ndërrues të lojës në misionet e zbulimit, inteligjencës dhe sulmit, duke rritur ndjeshëm aftësitë parandaluese të Turqisë.

Baykar, kryesisht i vetëfinancuar, është mbështetur në eksportet për 83% të të ardhurave të tij që nga viti 2003, duke u bërë udhëheqësi i eksporteve në sektorin e mbrojtjes dhe aviacionit, sipas Asamblesë së Eksportuesve Turk.

Njohur nga Presidenca e Industrive të Mbrojtjes në 2023, eksportet e Baykar arritën në 1.8 miliardë dollarë vitin e kaluar, duke përbërë mbi 90% të të ardhurave të saj dhe një të tretën e eksporteve totale të sektorit në 2023.

Si eksportuesi më i madh në botë i UAV-ve, Baykar ka përmbushur 97.5% të kontratave të tij përmes eksporteve, me marrëveshje të nënshkruara me gjithsej 34 vende, duke përfshirë 33 vende për UAV-në Bayraktar TB2 dhe nëntë vende deri më tani për Bayraktar AKINCI TIHA.