Të Infektuar: 106.489

Të Shëruar: 97.877

Të Vdekur: 2.210

Çfarë zbulon studimi i ri britanik mbi efektet e vaksinave AstraZeneca dhe Pfizer

16:20 | 23 Prill 2021

Një dozë e vaksinës Oxford/AstraZeneca ose Pfizer/BioNTech zvogëlon infeksionet e coronavirusit me gati dy të tretat dhe mbron njerëzit e moshuar dhe më të prekshëm po aq sa individët e rinj dhe të shëndetshëm, ka zbuluar një studim.

Sipas The Guardian, përcjell Telegrafi, rezultatet nga Universiteti i Oksfordit dhe Zyra për Statistikat Kombëtare janë një nxitje e mirëpritur për programin e vaksinimit dhe e para që tregon ndikimin në infeksionet e reja dhe përgjigjet imune në një grup të madh të të rriturve në popullatën e përgjithshme.

Siç thuhet në shkrimin e mediumit britanik, duke ulur nivelet e infeksionit, vaksinat jo vetëm që do të parandalojnë shtrimet në spital dhe vdekjet, por ndihmojnë në “këputjen” e zinxhirëve të transmetimit dhe kështu zvogëlojnë rrezikun e një rigjallërimi të dëmshëm të sëmundjes ndërsa disa vende si Mbretëria e Bashkuar hapen përsëri.

Në shkrim bëhet e ditur se studiuesit analizuan rezultatet e testit për Covid-19 nga më shumë se 350,000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar midis dhjetorit dhe prillit.

Ata zbuluan se 21 ditë pas një doze të parë – koha që i duhet sistemit imunitar për të marrë një përgjigje të mirë – infeksionet e reja me Covid-19 ranë me 65%.

Vaksinat ishin më efektive kundër infeksioneve simptomatike sesa asimptomatike, duke ulur nivelet përkatësisht me 72% dhe 57%, krahasuar me ato që shihen në popullatën e pavaksinuar.

Një dozë e dytë e vaksinës Pfizer rriti mbrojtjen më tej, duke bërë që infeksionet simptomatike të bien me 90% dhe infeksionet asimptomatike me 70%.

Sidoqoftë. për shkak se vaksina e Oksfordit u miratua dhe u përdor më vonë, është shumë herët për të vlerësuar ndikimin e atyre dozave të dyta.

Shkencëtarët në ekip kanë thënë se gjetjet mbështesnin vendimin e Mbretërisë së Bashkuar për t’i dhënë përparësi dhënies së dozave të para njerëzve të moshuar dhe më të prekshëm duke vonuar dozat e dyta.

“Nuk kishte asnjë provë që vaksinat ishin më pak efektive në mesin e të rriturve të moshuar ose atyre me kushte shëndetësore afatgjata”, citohet të ketë thënë Dr. Koen Pouwels, një studiues në ekip.

Ndërkohë bëhet e ditur se puna e mëtejshme nga ekipi, analizoi përgjigjet e antitrupave ndaj vaksinave.

Antitrupat u ngritën më shpejt dhe në një nivel më të lartë me një dozë të vaksinës Pfizer, por pastaj ranë përsëri, veçanërisht tek njerëzit e moshuar, në një nivel të ngjashëm të arritur me shkallën e Oxfordit.

Megjithëse përgjigjet imune ndryshuan, Dr. David Eyre në Institutin Big Data të Oksfordit tha se një përgjigje e fortë e antitrupave u arrit në 95% të njerëzve.

Tek të rinjtë, një dozë vaksine ngriti antitrupa në nivele që shihen pas infeksionit me Covid-19, ndërsa te njerëzit e moshuar kjo mori dy doza.

“Gjetjet tona theksojnë rëndësinë e individëve që marrin dozën e dytë për rritjen e mbrojtjes”, ka thënë Eyre.

Rezultatet bazohen në gjetje të tjera pozitive nga përhapja e vaksinave, e cila filloi në dhjetor.

Në shkurt, “Public Health Scotland” zbuloi se një muaj pasi morën një vaksinë Pfizer ose Oxford/AstraZeneca, rreziku i shtrimit në spital nga Covid-19 ra përkatësisht deri në 85% dhe 94%.