Çfarë do të thotë kur qumështi ka 1, 2 apo 2.8 për qind yndyrë

Nuk është rast i rrallë që shifra dhe përqindje të ndryshme në ambalazhe na shkaktojnë lajthitje të mëdha.

Lifestyle

06/11/2017 14:41

Në kundërshtim me besimin e popullarizuar, që në qumësht ka 1% deri 2% yndyrë qumështi, kjo shenjë pikërisht ka të bëjë me përqindjen e peshës së tërësishme të yndyrës së qumështit.

Për shembull, një gotë qumësht peshon rreth 225 gramë. Nga ajo peshë, 2% qumësht përmban 5 gramë yndyrë, ndërkaq i gjithë qumështi përmban 8 gramë.

Pra, i gjithë qumështi nuk ka më shumë yndyrë se 2%, transmeton Telegrafi.

I gjithë qumështi është i sasisë më të ngjashme të yndyrës për atë qumësht që vjen direkt nga lopët.

Gjatë përpunimit, disa nga ato yndyra ose janë eliminuar ose yndyra është shtuar më vonë, në mënyrë që të krijohet qumështi të cilin e shihni nëpër dyqane.

Nëse pini qumësht të pastër, nutricionistit rekomandojnë që ai të jetë qumësht përafërsisht me pak yndyrë.

Yndyrat ngadalësojnë tretjen dhe mund të ndihmojnë kur është fjala për pengimin e shtimit të sheqerit në gjak.