Blloku, ja taktika për të penguar ‘shitjen’ eventuale të deputetëve

Blloku LDK-AAK-NISMA e ka gjetur formulën si të shkohet në vazhdimin e seancës së Kuvendit të Kosovës dhe si ta zbatojë vendimin e Gjykatës Kushtetuese, por pa i dhënë shansin partisë së Hashim Thaçit që të marrë vota nga deputetët e këtyre partive për zgjedhjen e kryetarit të Kuvendit.

Lajme

24/08/2014 14:34

Sipas burimeve të portalit Infokusi.com, formula e Bllokut është që të shkohet në seancë dhe në momentin që PDK-ja ta nominojë kandidatin e saj për kryetar, atëherë në sallë do të mbesin vetëm liderët e bllokut, por jo edhe deputetët e tjerë të këtyre partive, pasi që votimi do të jetë i fshehtë.

Në këtë mënyrë, Blloku do të shmangë zgjedhjen e kandidatit të nominuar nga PDK-ja nga votat e rrjedhura prej deputetëve të tyre. Kjo vjen si rezultat i frikës së “blerjes” së deputetëve të tyre nga ana e PDK-së.

“Në këtë formë do të shkohet pasi që edhe liderët e tri partive në koalicion po i frikohen ‘shitjes’ së deputetëve nga radhët e tyre. Pra, të gjithë deputetët e partive në koalicion do të jenë në sallë deri në momentin e fillimit të votimit të fshehtë për zgjedhjen e kryetarit. Në momentin kur të fillojë procedura e votimit, në sallë do të mbesin vetëm liderët e Bllokut dhe kështu do t’i pamundësohet partisë së Thaçit që të marrë ndonjë votë nga deputetët e koalicionit LDK-AAK-Nisma”, tha një burim i Inforkusi.com, i afërt me zhvillimet brenda bllokut LDK-AAK-NISMA.

“Sipas formulës së Bllokut, Thaçi do të mund të llogarisë vetëm në deputetët e partisë së tij dhe të minoriteteve, por nuk do ta ketë shansin që të marrë edhe ndonjë votë nga deputetët e Bllokut”, ka thënë ky burim pë Infokusin.

Sipas tij, kur të fillon votimi nga grupi parlamentar i Bllokut do të jenë të pranishëm vetëm, Isa Mustafa, Ramush Haradinaj, Fatmir Limaj dhe Jakup Krasniqi.

“Me prezencën e tyre në sallë, PDK-së do t’i mundësohet kuorumi, duke llogaritur 37 deputetët e PDK-së, plus 20 të minoriteteve, që gjithsej bëjnë 57, plus katër të lartcekurit do ta përbëjnë kuorumin e nevojshëm prej 61 deputetësh për vazhdimin e seancës dhe procedimin në votim për kryetar të Kuvendit”, ka bërë të ditur ky burim.

E gjithë kjo është llogaritur edhe nëse Lëvizja Vetëvendosje do ta lëshojë sallën në momentin kur kryesuesja e Kuvendit të fillojë me procedimin e votimit.

Sipas këtyre përllogarive, PDK-ja nuk do të mund ta zgjedhë kryetarin e Kuvendit dhe me automatizëm do t’i mundësohet Bllokut që (sipas pretendimit tyë tyre), në përputhje me vendimin e Gjykatës Kushtetuese (që do ende nuk dihet dhe do të jepet i plotë më vonë), të mund të procedojë me nominimin e kandidatit të saj.