Beteja për fushat e naftës, lufta e Irakut kundër ISIS-it

Forcat irakiane kanë filluar ofensivën duke marrë në shënjestër pozicionet e Shtetit Islamik ISIS. Kjo ofensive është iniciuar për të marrë në kontroll Kirkukun e pasur me naftë, duke pasur edhe mbështetjen e forcave ajrore ndërkombëtare.

Bota

09/03/2015 13:24

Guvernatori i Kirkukut Naxhmadin Karim ka thënë se qëllimi i ofensivës është dëbimi i ekstremistëve nga qyteti.

Reuters raporton se peshmerengët kurd kanë bombarduar pozicionet e IS dhe po lëvizin në fronte më të larta në perëndim të qytetit. Po ashtu, janë marrë nën kontroll fshatrat në Mala Abdulah dhe Tel Vard, dhe se luftimet e ashpra po zhvillohen në Karabarut i cili gjendet në veri-perëndim të Kirkuk-ut.

Në fund të janarit IS ishte pozicionuar në Kirkuk.

Paralelisht forcat irakiane po zhvillojnë luftimet për të marrë nën kontroll qytetin Tikrit në provincën Salahudin, në jug të Kirkuk-ut.

Ndërkohë shefi i shtabit aleat të ushtrisë Amerikane, gjeneral Martin Dempsi ka udhëtuar në mëngjes për në Bagdad.

Dempsi ka udhëtuar në Irak me anë të një aeroplani transportues ushtarak C-17 për t’u takuar me zyrtarët më të lartë irakian.