Të Infektuar: 10419

Të Shëruar: 6058

Të Vdekur: 341

Bashkimi Evropian, Maqedonisë: Pranoni 20 mijë refugjatë

13:52 | 12 Nentor 2015

Emigrantet / Foto Ilustrim

Përkundër që presidenti maqedonas Gjorge Ivanov në Bruksel u shpreh i vendosur se Maqedonia nuk do të pranojë refugjatë edhe për një kohë të gjatë, autoritetet kufitare në Maqedoni thonë se BE-ja është duke i bërë presion Maqedonisë që të pranojnë 20 mijë refugjatë.

Presidenti maqedonas ishte shprehur i vendosur që vendi i tij nuk mund të pranojë më shumë se 2,000 refugjatë brenda 72 orëve, por autoritetet në Shkup janë informuar se duhet të nisin përgaditjet për pranimin e një numri më të madh të refugjatëve, të paktën gjatë dimrit.

Ndërkohë, autoritetet greke kanë filluar tashmë përgatitjet për transportimin e emigrantëve në 48 orët e ardhshme drejt kufijve maqedonas.

Ndërkaq, problemi real në këtë mes është se as Maqedonia e as BE-ja nuk kanë ndonjë marrëveshje me Afganistanin për kthimin e shtetasve të tyre.

Deri tani Maqedonia nuk ka pranuar fonde ndihme nga BE-ja, edhe pse ishte planfikuar një shumë prej 20 milionë eurove. Arsyeja për këtë është se procesin e ka bllokuar Komisioneri Evropian për Emigrim, Dimitisa Avramopoulos, transmeton KosovaPress.

Maqedonia është përballur me reagime të mëdha muajve të fundit me trajtimin që u ka bërë emigrantëve dhe refugjatëve në disa raste. /KosovaPress/