10 këshilla të myslimanëve për të tjerët gjatë Ramazanit

Ramazani nuk është vetëm për të shmangur ushqimin dhe pijen nga agimi në muzg. Ju nuk mund të gënjeni apo të shpifni. Nuk është mirë kurrë të gënjeni, megjithatë gjatë këtij muaji të shenjtë është edhe më keq.

Fun

06/06/2016 17:12

Ideja është që gjatë këtij muaji të kultivoni disiplinë, që më pas ta praktikoni gjatë tërë vitit, transmeton lajmi.net.

Ka 7 miliardë njerëz në botë dhe vetëm 22% e tyre agjërojnë, pra 1.6 miliardë njerëz agjërojnë çdo ditë nga lindja e diellit deri në perëndim.

Ramazani është muaji i shenjtë i kalendarit mysliman.

Por, çfarë nëse ju nuk jeni një mysliman i vërtetë, por jeni vetëm i kujdesshëm apo një person i vëmendshëm.  A duhet të bëni diçka të “mëshirshme”, ndaj shokëve apo njerëzve përreth jush që janë agjërueshëm. Përgjigja, sigurisht duhet të jetë JO.

  1. Ju mund të hani para nesh…

Për 30 ditët e ardhshme, myslimanët në mbarë botën do të heqin dorë nga të ngrënit dhe të pirët gjatë orëve të ditës. Kjo nuk do të thotë që ju të silleni si zakonisht me ata.

  1. Provoni të mos caktoni një drekë pune

Nëse doni të dilni në pauzë për një drekë, dilni, por mos u ndjeni keq që ata qëndrojnë brenda.  Nëse personi në fjalë është mysliman dhe vazhdon punën, kuptojeni.

  1. Nuk është e nevojshme të agjëroni edhe ju me ne

Mund të agjëroni nëse dëshironi ta dini çfarë ndjenje e mirë është.  Por edhe nëse nuk e bëni, kjo nuk na lëndon neve aspak.

  1. Por ju mund të na bashkëngjiteni në Iftar

Iftari është thyerja e agjërimit pas perëndimit të diellit. Ne mblidhemi së bashku në një tavolinë të ngrënies dhe në orë të caktuar vazhdojmë të hamë. Mund të vini edhe ju.

  1. Nuk është e nevojshme ta dimë kur fillon

Ramazani nuk është si Krishtlindjet apo Falënderimet, me një datë të caktuar. Kalendari islamik është linear. Kjo është arsyeja pse datat ndryshojnë nga vitit në vit.

  1. Por ju lutem përmbajuni orarit

Është e ditur tashmë se të hënën filloi Ramazani. Duke filluar nga sot përpiquni të jeni të akomoduar dhe t’i përmbaheni agjërimit.

  1. Nuk do t’ju bashkangjitemi për kafe

Jo, ne nuk mund të pimë kafe e as ujë. Por ne mund të dalim në ndonjë pushim me ju, apo vetëm për një shëtitje.

  1. Ne do të mbajmë një distancë

Nuk pimë dhe nuk fusim ushqim e asgjë në gojë, prandaj kur të rrimë së bashku ne do të qëndrojmë më larg nga ju. Pra ne do të mbajmë distancë në krahasim me herave tjera.

  1. Ju mund të thoni “Ramadan Mubarak”

Nuk ka luftë në Krishtlindje. Për ne kjo do të thotë “Gëzuar Ramazanin. Ne myslimanët e vlerësojmë edhe këtë.

  1. Por ju lutem mos thoni, dua të agjërojë edhe unë sepse dua të humb peshë

Ramazani nuk është për të humbur peshë. Plus, një efekt anësor i Ramazanit është trashja, kryesisht për njerëzit më të varfër, që Ramazani do t’ua mundësojë të jenë më të shëndetshëm.