Vajrat e rigonit janë një antiviral i shkëlqyeshëm

Vaji i rigonit është përdorur në vend të antibiotikëve në mënyrë efektive për shekuj me radhë.

Lifestyle

07/04/2020 14:50

Karakteristikat e saj anti-bakteriale janë një alternativë më e sigurt ndaj antibiotikëve konvencionale, të cilat parandalojnë thithjen e vitaminave dhe mineraleve, si dhe vrasjen e baktereve të dobishme të zorrëve, raporton “anyavien”, transmeton lajmi.net.

Ka shumë përbërës që e bëjnë vajin e rigonit një vaj kaq të fuqishëm shërues. Vaji i rigonit është i njohur për vetitë e tij antivirale, anti-inflamatore dhe antioksiduese.

Vaji i rigonit përbëhet nga dy nga fenolet më të fuqishme, thymol dhe carvacrol. Carvacrol është efektiv kundër infeksioneve të ndryshme bakteriale dhe thymol forcon sistemin tuaj imunitar dhe promovon shërimin.

Vaj esencial i rigonit për kancer në mushkëri

Një seri provash laboratorike u kryen për të përcaktuar efektet frenuese të karvacrolit në tumorigenesis pulmonare të induktuar nga DMBA tek minjtë. Kanceri ishte shkaktuar në mushkëri të secilit prej minjve.

Minjtë u ndanë në 3 grupe. Grupi i parë nuk mori asnjë trajtim, grupi i dytë u trajtua me agjentin antitumor standard, Colchicine dhe NaCl. Grupi i tretë u trajtua me Carvacrol nga vaji thelbësor i origanum onites L., në një bazë të vajit ulliri sterik neutral.

Nga gjashtë ditë, minjtë nga grupi i parë të gjithë kishin vdekur. Grupi i dytë ka prova të konsiderueshme të ngadalësimit të zhvillimit të tumorit. Dhe në grupin që trajtohej me vaj rigoni kishte prova të humbjes së plotë të zhvillimit të tumorit dhe indet e mushkërive po riparonin vetë. /Lajmi.net/