Twitter cakton hakerin e famshëm për shef të sigurisë

Rrjeti social Twitter, i ekspozuar ndaj kërcënimeve serioze të sigurisë, ka punësuar një nga hakerët më të famshëm në botë për të zgjidhur problemet, nga gabimet inxhinierike deri në përhapjen e dezinformatave.

Bota

16/11/2020 22:49

Kompania emëroi sot Peiter Zatko, i njohur me emrin e hakerit Mudge, në pozicionin e shefit të sigurisë dhe i dha kompetenca të gjera për të rekomanduar ndryshime në strukturë dhe praktikë.

Zatko do të raportojë te kryeshefi ekzekutiv i Twitter Jack Dorsey dhe pritet të marrë drejtimin pas një analize që do të zgjasë deri në 60 ditë, transmeton KosovaPress.

Zatko njoftoi se ai do të shqyrtojë “sigurinë e informacionit, integritetin e faqes në rrjet, sigurinë fizike, integritetin e platformës, i cili ka filluar të ndikojë në abuzimin dhe manipulimin e platformës dhe pjesën inxhinierike”.

Biografia e gjallë e Zatko filloi në vitet 1990 kur drejtoi një biznes konfidencial për një kompani që kishte një kontratë me qeverinë dhe ishte udhëheqësi i Kultit të Lopës së Vdekur, një grup hakerësh të famshëm për hakimin e Windows për të bërë që Microsoft të përmirësonte sigurinë.

Gjatë karrierës, Zatko punoi në projekte speciale të Google dhe mbikëqyri shpërndarjen e projekteve të sigurisë kibernetike në Agjencinë e Avancuar të Projekteve dhe Projekteve të Pentagonit (DARPA).

“Nuk e di nëse dikush mund të rregullojë sigurinë e Twitter, por ai do të ishte në krye të listës time”, tha Dan Kaufman, i cili ishte mbikëqyrësi i Zatko në DARPA dhe tani kryeson divizionin e produkteve të përparuara të Google.

Twitter përballet me një numër sfidash të sigurisë. Një vit më parë, qeveria amerikane akuzoi dy shkencëtarë kompjuteri për spiunim për Arabinë Saudite ndërsa punonin për Twitter në vitet e mëparshme, duke dërguar informacione private në lidhje me kritikët e vendit.

Në korrik, një grup hakerësh të ri mashtruan punonjësit e kompanisë dhe fituan mjetet e brendshme që i lejuan të ndryshonin cilësimet e llogarisë së kandidatit të atëhershëm për president Joe Biden, themeluesit të Microsoft Bill Gates dhe udhëheqësit të Tesla, Elon Musk.

Zatko gjithashtu tha se ai dëshiron të përmirësojë komunikimin publik në Twitter. Ai vlerësoi lëvizjet e fundit të kompanisë për t’i bërë përdoruesit të komentojnë në vend të thjesht “retweet”. Hapi tjetër do të ishte që njerëzit të kuptojnë bisedën përpara se të përfshihen në të, tha ai.

Peiter Zatko.