Studimi i ri: 6555 franga në muaj fitojnë mesatarisht zviceranët

Nuk do të jetë befasi për këdo që jeton në Zvicër që, në nivel global, Gjeneva dhe Cyrihu u renditën në vendin e tretë dhe të shtatë, përkatësisht, në një studim të ri të 20 qyteteve më të shtrenjta për banorët ndërkombëtarë. Kryeqyteti zviceran, Berna, u rendit i 16-ti në studimin e kryer nga një…

Lajme

12/08/2022 09:30

Nuk do të jetë befasi për këdo që jeton në Zvicër që, në nivel global, Gjeneva dhe Cyrihu u renditën në vendin e tretë dhe të shtatë, përkatësisht, në një studim të ri të 20 qyteteve më të shtrenjta për banorët ndërkombëtarë.

Kryeqyteti zviceran, Berna, u rendit i 16-ti në studimin e kryer nga një organizatë globale e lëvizshmërisë, ECA International. Megjithatë, në shkallën evropiane, Gjeneva u rendit në vendin e parë, Cyrihu në të tretin dhe Berna në të katërtin, përcjell albinfo.ch.

Indeksi i kostos së jetesës së RCA-së llogaritet duke përdorur një shportë të mallrave dhe shërbimeve të zakonshme, duke përfshirë ushqimin, veshjen, strehimin, elektronikën, shërbimet komunale dhe transportin publik. “Në raportin e tij të fundit, çmimet e benzinës dhe vajit të gatimit kanë pësuar disa nga rritjet më të mëdha nga çdo artikull në shportë”, tha ECA.

Kjo nuk është hera e parë që qytetet zvicerane renditen ndër më të shtrenjtat në botë; në fakt, është një model afatgjatë dhe i parashikueshëm: Ka një sërë arsyesh për të shpjeguar koston e lartë të jetesës; ndër më të përmendurat janë proteksionizmi dhe mungesa e konkurrencës, të cilat janë të ndërlidhura, pasi i pari çon pa ndryshim tek i dyti.

Kjo bëhet më së shumti për të privilegjuar produktet vendase dhe ekonominë ndaj mallrave të importuara.

Megjithatë, ka edhe faktorë të tjerë. Një studim i Universitetit të Shkencave të Aplikuara të Zvicrës Veriperëndimore tregon se prodhuesit dhe furnizuesit e huaj imponojnë rritje të mëdha çmimesh në Zvicër, duke shfrytëzuar pagat e larta dhe fuqinë blerëse të konsumatorëve.

Kjo do të thotë se blerësit zviceranë po paguajnë më shumë se tre miliardë franga për blerjet e tyre, zbuloi studimi, përcjell tutje albinfo.ch.

Por një pyetje më e rëndësishme është nëse pagat (të larta) zvicerane plotësojnë kostot (të larta) të jetesës – jo vetëm në Gjenevë, Cyrih dhe Bernë, por në zona të tjera famëkeqe të shtrenjta përreth qendrave urbane, duke përfshirë rajonin e Liqenit të Gjenevës, Bazelit dhe Zug.

Të ardhurat mesatare bruto në Zvicër tani janë 6,555 franga në muaj, që do të thotë se 50 për qind e popullsisë së punës fiton më pak, dhe 50 për qind fitojnë më shumë.

Përgjigjja për këtë pyetje varet, logjikisht, nga sa e lartë janë pagat tuaja kundrejt kostove tuaja fikse (qira/hipotekë, primet e sigurimit shëndetësor, ushqimi, transporti, veshmbathja, taksat, etj.), si dhe nga zakonet tuaja të përgjithshme të shpenzimeve për “jo- gjërat thelbësore” të tilla si argëtimi, restorantet, udhëtimet dhe aktivitetet e kohës së lirë në përgjithësi.

Kjo, natyrisht, vlen për të gjitha vendet, jo vetëm për Zvicrën. Një mënyrë për të parë pagat kundrejt kostos së jetesës është përmes barazisë së fuqisë blerëse (PPP) – aftësia financiare e një personi ose një familjeje për të blerë produkte dhe shërbime me pagat e tyre.

Një analizë e thellë nga një platformë dixhitale punësimi Glassdoor ofron disa njohuri interesante dhe pa dyshim befasuese në PPP të Zvicrës në krahasim me kombet e tjera.

“Duke marrë parasysh jo vetëm të ardhurat dhe koston e jetesës, por edhe efektet e diferencave në tatimet, është e mundur të nxirret një tregues i standardit të jetesës pas tatimit, bazuar në fuqinë blerëse lokale”, raportoi studimi.

“Në këtë bazë, standardi më i lartë i përgjithshëm i jetesës gjendet në qytetet e Zvicrës, Danimarkës dhe Gjermanisë. Edhe pse kostoja e jetesës mund të jetë relativisht e lartë në këto vende, të njëjtat janë edhe pagat mesatare dhe fuqia blerëse”.

Studimi arriti në përfundimin se “në Zvicër, Danimarkë dhe Gjermani, punonjësi mesatar i qytetit mund të përballojë të blejë 60 për qind ose më shumë mallra dhe shërbime me pagën e tij ose të saj sesa banorët e Nju Jorkut».

Gjithashtu, nëse shikoni “pamjen e madhe” – duke marrë parasysh faktorë të ndryshëm – situata e kostos së jetesës nuk është aq e keqe sa besojnë shumë njerëz.

“Faktorë të ndryshëm” në këtë kontekst do të thotë norma e ulët e inflacionit (në krahasim me vendet e tjera), punësimi i lartë dhe një ekonomi e fortë – të gjitha këto nënkuptojnë se Zvicra po i kalon vendet e tjera evropiane në shumë fronte.

E gjithë kjo do të thotë se nëse i analizoni gjërat nga një kënd tjetër, kostoja e jetesës së Zvicrës nuk duket aq e keqe.