Studimi: Fëmijët e lindur në shtator janë më të mençurit

22:34 | 9 Nentor 2018

Duke qenë një nga më të moshuarit në klasën e parë bën diferencën në shkollë fillore, ka gjetur një studim i ri i Shteteve të Bashkuara të botuara në Zyrën Kombëtare të Kërkimeve Ekonomike.

Shkencëtarët shikonin zhvillimin kognitiv të më shumë se 1.2 milionë nxënësve të shkollave publike në Florida midis moshës 6 dhe 15 vjeçare, të cilët kanë lindur në muaj të ndryshëm, transmeton lajmi.net

Ata gjetën se studentët e lindur në muajin shtator, duke i vendosur ata si më të moshuarit në vitin e tyre shkollor, karakterizohen me një mesatare më të lartë vjetore se ata të lindur në gusht.

Studimi, i titulluar “Mosha e Fillimit të Shkollës dhe Zhvillimi Kognitiv”, gjithashtu shqyrtoi edhe faktorë të tjerë socio-ekonomikë që mund të kontribuonin në përparimin e fëmijës në shkollë, siç është arsimi i nënës dhe etnia.

Ata vunë në dukje se studentët me performancë të ulët mund të arrijnë deri sa të fillojnë testimet formale në një moshë më të vonshme.

Për shembull, disa prindër mund të zgjedhin t’i mbajnë fëmijët e tyre një vit pa regjistruar në shkollë, ndërsa të tjerët mund t’i regjistrojnë në programe të veçanta që mbështesin studentët që kanë vështirësi akademike./Lajmi.net/