Studimi: Ekspozimi ndaj infeksionit në mitër rrit rrezikun e autizmit dhe depresionit

Fëmijët e lindur nga gratë që kishin një infeksion të rëndë gjatë shtatzënisë, të tilla si sepsa, gripi ose pneumonia, tregojnë një rrezik në rritje të çrregullimit të spektrit të autizmit dhe depresionit, kanë zbuluar gjetjet e reja kërkimore.

Lifestyle

06/03/2019 23:04

Megjithatë, ata të ekspozuar ndaj një infeksioni relativisht të vogël të traktit urinar në mitër gjithashtu përjetuan një rrezik në rritje të këtyre çrregullimeve, transmeton lajmi.net.

Gratë duhet të “sigurohen që të marrin vaksinimin ndaj gripit në shtatzëni”, sipas Dr. Kristina Adams Waldorf, bashkëautore e studimit dhe një profesoreshë e obstetrikës dhe gjinekologjisë në Universitetin Shtetëror të Mjekësisë në Uashington.

Megjithëse vaksina kundër gripit është e sigurt për gratë shtatzëna, sëmundjet gjatë shtatzënisë “mund të jetë shumë e rrezikshme për shëndetin mendor dhe zhvillimin e trurit të fëmijës”, tha ajo.

Në total, studiuesit shqyrtuan të dhënat e 1,791,520 fëmijëve dhe, duke përdorur kodet e hospitalizimit, identifikuan ata që ishin ekspozuar ndaj infeksionit të nënës së tyre në mitër.

Fëmijët e lindur nga nënat me një infeksion gjatë shtatzënisë kishin një rritje prej 79% të rrezikut të diagnozës së autizmit dhe një rritje prej 24% të rrezikut të një diagnoze depresioni si të rriturit, zbuluan hulumtuesit.

Studimi u botua të mërkurën në revistën ‘JAMA Psychiatry’. /Lajmi.net/