Të Infektuar: 1147

Të Shëruar: 874

Të Vdekur: 30

Si të shpëtoni nga qimet që rriten nën lëkurë?

21:23 | 6 Prill 2019

Problemi i qimeve të brendshme që rriten nën lëkurë është një nga më të njohurit dhe më të vështirët për të gjitha vajzat dhe gratë që bëjnë depilim me metoda jo fort efikase. Në thelb, këto janë qime që shkaktojnë skuqje dhe inflamacion kur rriten nën lëkurë.

Ndër fajtorët kryesorë janë furçat dhe depilatorët elektrikë: për shkak të presionit të tepërt të ushtruar në lëkurë nga këto instrumente, boshti i qimeve tenton të rifutet në lëkurë, duke u bërë njësh me të. Edhe epilimi i kryer me piskatore mund të shkaktojë qime të ngrira: kjo është për shkak se vetëm një pjesë e qimeve hiqet, ndërsa pjesa e mbetur tenton të rritet normalisht nën lëkurë. Në raste të tjera, gjetja e një pengese, si një pore e mbyllur nga qelizat e ngordhura, nuk mund të dalë në shtresën sipërfaqësore të epidermës, duke mbetur më poshtë.

Përveç kësaj për të qenë veçanërisht të bezdisshme, qimet e rritura dhe të futura nën lëkurë, kryesisht në zonën pubike, por sidomos tek këmbët, mund të çojnë në formimin e vatrave të mbushura me sebum dhe ciste. Në disa raste, problemi mund të përfundojë në një infeksion, folikulitin. Veshjet e ngushta mund të jenë një tjetër arsye që nuk lejojnë lëkurën të marrë frymë lirisht.  Por, atëherë, si mund të kufizojmë rritjen e qimeve nën lëkurën tonë sa më shumë që të jetë e mundur?

Higjiena e mirë dhe përdorimi i vazhdueshëm i një pastruesi ose gome ndihmojnë padyshim për të përgatitur lëkurën për një heqje të mirë të qimeve, hapi i parë për të shmangur skuqjen dhe folikulitin. Së dyti, ju duhet të zgjidhni metodat e duhura për heqjen e tyre: në të vërtetë, është e këshillueshme që të shmangni rruajtjen ose një epilator elektrik, veçanërisht në pjesët delikate të tilla si zona pubike, pasi ka më shumë gjasa që të ndodhin mbylljet dhe bllokimet e poreve; në të vërtetë, është më mirë të zgjedhësh shirita depilues të ftohtë, dyllin klasik të nxehtë ose depilimin arab, definitivisht më delikat.

Edhe përdorimi i kremrave dhe i kozmetikës tjetër komedogjenike mund të kontribuojë në formimin e këtij lloj problemi. Vaji i kokosit dhe kafeja janë ideale për t’u përdorur në formë skrubi në lëkurë çka nuk lejon rritjen e qimeve nën lëkurë.

Mjetet më efektive kundër qimeve të përdredhura

Por cilat janë mjetet efikase për të hequr më së miri qimet nën lëkurë ? Më poshtë  propozojmë një sërë metodash natyrale, jo shumë të kërkuara për të eksperimentuar vetëm në shtëpi. Heqja fizike: duke përdorur një piskatore të thjeshtë ose një gjilpërë për qepje, të dezinfektuara, ju mund të thyeni shtresën sipërfaqësore të lëkurës, duke i lejuar flokët të dalin. Është sigurisht një punë e përpiktë dhe madje pak e pakëndshme, të cilën ne këshillojmë të bëjmë vetëm kur flokët nën lëkurë janë mjaft të dukshme.

Pastrim: siç është përmendur tashmë, kjo është një nga teknikat më të thjeshta dhe më pak invazive. Është e mjaftueshme për të bërë një pastrim. Mos harroni një pastrim eksfoliat gjatë dushit. Fërkoni shtresën sipërfaqësore të lëkurës, butësisht dhe me ndihmën e një sfungjeri, ju mund të hiqni lëkurën e vdekur dhe të ndihmoni fundin e qimeve që të dalin në sipërfaqe.

Sheqeri dhe uji: përdorimi i këtyre elementëve lejon formimin e një paste të butë, por jo shumë, të përsosur për një pastrim natyror dhe jo shumë invaziv në gjendje që të heqë lëkurën e vdekur dhe të ekspozojë një pjesë të qimeve.

Kripa: kripa është gjithashtu një ilaç natyral i shkëlqyeshëm, i aftë për të eliminuar qelizat e vdekura dhe për të lehtësuar daljen e qimeve në lëkurë. Gjithmonë përdorni atë së bashku me ujin. Për më tepër, fuqia antibakteriale dhe anti-inflamatore ndihmojnë në parandalimin e infeksioneve për shkak të sebumit të tepërt.