Shkaqet më të shpeshta të dhembjes së kokës

Pas dhembjes së kokës mund të fshihen shkaqe të ndryshme dhe në disa prej tyre është mirë që të ndërhyhet sa më shpejtë. Ja disa prej shkaktarëve të dhembjes së kokës… 

Lifestyle

09/09/2014 23:18

Dhembja e kokës është shumë e përhapur dhe për ta larguar jeni detyruar mbase të “vraponi” pas ilaçeve farmaceutike, në mungesë të alternativave të tjera popullore. Pas dhembjes së kokës mund të fshihen shkaqe të ndryshme dhe në disa prej tyre është mirë që të ndërhyhet sa më shpejt. Ja disa prej shkaktarëve të dhembjes së kokës…

Sinusiti

Sinusiti është një inflamacion i sinuseve paranazale që simptomë kryesore ka dhembjen e kokës. Për shkak të inflamacionit, mukozat bymehen dhe ato kanë tendencë të ngecin në zgavrën e hundës. Kjo krijon një dhembje koke me shenja veçanërisht të njohura: kush vuan nga sinusiti, ndien dhembje në ballë dhe midis vetullave, por dhembja mund të përfshijë edhe sytë, kockat e nofullat. Nëse në bazë të dhembjes së kokës qëndron sinusiti, shqetësimi manifestohet me më shumë frekuencë në mëngjes, transmeton Lajmi.net.

Stresi

Një shkak shumë i përhapur i dhembjes së kokës është stresi, një problem i shoqërisë moderne. Pasojë tipike e stresit është dhembja e kokës prej shtrëngimit të muskujve të zverkut dhe të qafës. Në këtë rast, dhembja e kokës nuk është pulsuese, por konstante.

Tretja

Nëse vuani nga mostretja e ushqimeve, me siguri keni probleme të herëpashershme edhe me dhembjen e kokës. Stomaku dhe koka janë shumë të lidhur me njëri-tjetrin, ndaj duhet të tregoni kujdes.

Menstruacionet

Një shkak i dhembjes së kokës te femrat është cikli menstrual. Ka femra të cilat vuajnë nga migrena prej ciklit menstrual që dy ditë përpara fillimit të tij dhe mund të përfundojë deri në tri ditë më vonë. Fajtorët sipas studimeve më të fundit janë progesteroni dhe prolaktina, transmeton Lajmi.net.

Sytë
Dhëmbët nuk janë të vetmit të cilët mund të shkaktojnë dhembje koke, por edhe sytë. Nëse dhembja e kokës e ka origjinën te sytë, ajo në mënyrë të veçantë shfaqet gjatë kohës që jeni duke bërë detyra të cilat kërkojnë përqendrim vizual, si leximi.

Kompjuteri

Edhe orët e shumta që kaloni para monitorit të kompjuterit janë shkaktare të dhembjes së kokës. Për të eliminuar këtë fakt do të mjaftonte që të bëni pushime të shkurtra çdo një orë.