SHBA lejon gratë në të gjitha rolet luftarake

Sekretari amerikan i Mbrojtjes, Ash Carter, ka bërë të ditur se të gjitha rolet luftarake në ushtrinë amerikane do të jenë të hapura edhe për gratë.

Bota

03/12/2015 20:14

Ai ka thënë se ky proces do t’iu mundësojë grave që të garojnë për 220,000 vende shtesë të punës brenda ushtrisë.

Carter ka thënë se vendimi do të hyjë në fuqi pas një periudhe të pritjes prej 30 ditësh, ashtu siç kërkohet me ligj.

Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të ushtrisë amerikane, gjenerali Joseph Dunford, ka thënë se në Korpusin e Marinës, gratë duhet të mbahen jashtë disa roleve të caktuara.

Ai ka cituar studimet që tregojnë se përzierja gjinore nuk është edhe aq efektive.

Por, Carter i ka hedhur poshtë argumentet.

“Nuk do të ketë përjashtime”, ka thënë ai.

“Nëse kualifikohen dhe i plotësojnë standardet, gratë do të mund të kontribuojnë në misionin tonë… Ato do të lejohen të vozisin tanke, të hedhin mortaja…”, ka shtuar Carter./rel