Pse është më mirë t’i lini fëmijët tuaj t’ia dalin vetë sesa t’i ndihmoni vazhdimisht…

Prindërit mund të dëmtojnë fëmijët në shumë mënyra.

Lifestyle

26/10/2020 15:58

Të jesh shumë i përfshirë në jetën e fëmijës suaj mund të çojë në depresion dhe vetëvlerësim të ulët, si dhe t’i lërë ata mjaft të papërgatitur për sfidat e jetës. Nga ana tjetër, lejimi i tyre të zgjidhin vetë disa vështirësi ka shumë përfitime.

Ne me të vërtetë kujdesemi për t’ju ndihmuar të rritni fëmijë të lumtur dhe të sigurt, kështu që kemi zbuluar se cilat janë këto përfitime në mënyrë që t’i ndajmë ato me ju.

Është e rëndësishme për zhvillimin

Ka disa faza të rëndësishme që një fëmijë duhet të kalojë dhe zvarritja është njëra prej tyre. Kjo ndihmon jo vetëm për të zhvilluar dhe forcuar koordinimin dhe sistemet vestibulare dhe shqisore, por edhe aftësitë e njohjese dhe të zgjidhjes së problemeve të fëmijës.

Kjo është arsyeja pse ju nuk duhet të kufizoni lëvizjet e fëmijës suaj: thjesht sigurohuni që ato të jenë mjaft të sigurta dhe i lini të arrijnë qëllimet e tyre të vogla.

Ndërton aftësi për zgjidhjen e problemeve.

Të mësuarit për të trajtuar situatat e vështira më vete është thelbësore për fëmijët. Ata duhet të marrin vendimet e tyre në mënyrë që të zhvillojnë aftësi të caktuara, dhe disa nga vendimet e tyre mund të jenë edhe të gabuara.

Por kjo është në rregull sepse fëmijët mësojnë jo vetëm nga sukseset, por edhe nga dështimet.

Ajo mëson të menaxhojë emocionet e tyre.

Fëmijët duhet të mësojnë se si të sillen në përputhje me moshën e tyre dhe situatat e caktuara. Ndërsa të qash në përgjigje të diçkaje mund të jetë absolutisht normale për foshnjat 1 vjeç, fëmijët më të rritur duhet të jenë në gjendje të reagojnë ndryshe.

Kështu që duhet t’i inkurajoni ata të ngadalësojnë dhe me më shumë kujdes të zgjedhin një përgjigje efektive, në vend që të jenë impulsivë, thonë ekspertët.

Kjo i bën fëmijët më të zgjuar.

Bërja e detyrave të vështira në shkollë së bashku me fëmijën tuaj mund të bëjë më shumë dëm sesa dobi. Një letër e përsosur, e bërë me ndihmën tuaj, nuk do t’i bëjë ata më të zgjuar.

Në të kundërt, marrja e një notë të keqe mund të jetë një mundësi e mirë për të mësuar. Kjo do t’i ndihmojë ata të kuptojnë se si të parandalojnë gabimet në të ardhmen, dhe ata gjithashtu do të shohin se nuk mbaron bota nëse ngatërrohen ndonjëherë.

Ndihmon me vetërregullimin.

Është me të vërtetë e rëndësishme që fëmijët të dështojnë ndonjëherë, pasi kjo është e vetmja gjë që mund t’i mësojë ata të reagojnë siç duhet kur ndihen keq, transmeton shkolla e jetës. Ekspertët thonë se mos mësimi për të toleruar dështimin i lë fëmijët të pambrojtur nga ankthi.

Dështimet do të ndodhin në mënyrë të pashmangshme, dhe ata duhet të dinë se si t’i trajtojnë ato në një mënyrë të ekuilibruar dhe të qetë.

I mëson ata se është normale të kërkojnë ndihmë

Dhe, sigurisht, fëmijët duhet të mësojnë të kërkojnë ndihmë kur u nevojitet, pa pasur frikë dhe turp. Për këtë, reagimi juaj ndaj vështirësive të një fëmije duhet të jetë adekuat, në mënyrë që ata të kenë përvoja pozitive kur kërkojnë mbështetje.

Dhe kur ndodh diçka më serioze, ata do të ndihen më të sigurt kur kërkojnë ndihmë.