Pajisja që mbushë telefonin tuaj gjatë ecjes

Paisja e ndërtuar nga hulumtuesit e Institutit të Teknologjisë Georgia përbëhet nga katër disqe të shtrira mbi njëri-tjetrin. Disku i parë është bërë nga bakri dhe rrotullohet. Tjetri është një polimer dhe mbetet i palëvizshëm, e i treti është një shtresë ari që është i ndarë në sektorë, me seksione të alternuara të prera, për…

Auto & Tek

20/03/2014 20:52

Paisja e ndërtuar nga hulumtuesit e Institutit të Teknologjisë Georgia përbëhet nga katër disqe të shtrira mbi njëri-tjetrin.

Disku i parë është bërë nga bakri dhe rrotullohet.

Tjetri është një polimer dhe mbetet i palëvizshëm, e i treti është një shtresë ari që është i ndarë në sektorë, me seksione të alternuara të prera, për të krijuar diçka që duket si një rrotë biçiklete.

Shtresa e fundit është bërë nga akriliku.

Kur disku i bakrit rrotullohet, mbushësit pozitiv lëvizin prapa mbushësve negativ në polimer. Kjo shkakton një çekuilibër të shtresave të arit, ku në çdo foli të arit krijohet një energji pozitive.

Ekipi i udhëhequr nga studiuesi Zhong Lin Wang, theksoi se paisja mund të gjenerojë energji për aq kohë sa disku rrotullohet.

Paisja punon në të njëjtën parim si energjia statike elektrike. Për shembull, kur ju ecni në një qilim me çorape leshi, elektronet zhvillohen në çorape apo kur prekeni rastësisht me krahë me njëri-tjetrin që zhvillohet një dridhje e vogël energjetike.

Paisja është rreth 10 centimetra e gjerë, dhe gjeneron energji elektrike të mjaftueshme për të mbushur një iPhone.

Wang tha se paisja është shumë më efikase se mbushësit e zakonshëm elektrik.