Obsesioni i Vuçiqit dhe Daçiqit me Rezolutën për Srebrenicën nuk ndalet

Obsesioni tashmë jo i shëndetshëm i liderëve të Serbisë fqinje me Rezolutën për Srebrenicën, e cila do të votohet në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, ka arritur në një nivel patologjik ku Aleksandar Vuçiq dhe politikanë të tjerë nuk mund të shfaqen pa kritikuar Rezolutën. “Unë mendoj se është me rëndësi vendimtare për popullin e…

Lajme

16/04/2024 08:38

Obsesioni tashmë jo i shëndetshëm i liderëve të Serbisë fqinje me Rezolutën për Srebrenicën, e cila do të votohet në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, ka arritur në një nivel patologjik ku Aleksandar Vuçiq dhe politikanë të tjerë nuk mund të shfaqen pa kritikuar Rezolutën.

“Unë mendoj se është me rëndësi vendimtare për popullin e Serbisë që ne të bëjmë punën tonë, të luftojmë, perspektivat nuk janë të mëdha për ne, ne kemi fuqitë më dominuese botërore perëndimore kundër nesh. Të gjithë ata janë sponsorë të asaj rezolute. , 17 vende me përjashtim të Kilit për arsye të kuptueshme dhe Ruandës për shkak të Hutuve dhe Tutsis-ve”, tha Vuçiç në një paraqitje mysafire në Jutarnji dnevnik të RTS.

Ai tha se bashkësponzoruesit kryesorë të rezolutës janë Ruanda dhe Gjermania.

“Pra, të gjitha vendet e tjera, nga SHBA-ja, Italia, Franca, vendet më të zhvilluara të Perëndimit thanë se do të luftojnë për atë rezolutë. Po, ne kemi marrë një qëndrim zyrtar se do të lobojnë dhe se do të luftojnë. për atë rezolutë”, tha Vuçiq dhe tha se është përgjigjur se nuk priste ndryshe

“Çfarë heroi keni kundër jush dhe do të duhet të luftoni, dhe ne do të luftojmë, e thashë këtë në mënyrë metaforike. Por me hero nënkuptova vendin tonë dhe nuk ka metaforë. Ne do të kundërshtojmë veten më të fortë se sa mendojnë ata.” ka thënë Vuçiq.

Rezolutën për Srebrenicën e ka komentuar edhe ministri i Punëve të Jashtme i Serbisë dhe bashkëpunëtor i parë i Sllobodan Millosheviqit, Ivica Daçiq.

“Unë mendoj se është hapja e një kutie të pandorës për lloje të ndryshme rezoluta që mund të pasojnë dhe lloje të ndryshme dënimesh. Është ironike dhe cinike që gjermanët dhe turqit bashkësponsorizojnë një rezolutë për gjenocidin. Çfarë mund të thonë qytetarët e vendit tonë kur ishim dëshmitarë dhe viktima të gjenocidit që na e kanë kryer gjatë gjithë këtyre viteve”, tha Daçiq.

Ai përmendi edhe Namibinë dhe krimet e Gjermanisë gjatë kolonializmit, por tha gjithashtu se gjermanët pranuan se kishin kryer krime, padyshim që nuk e kishin vënë re ironinë në fjalimin e tyre.

Daçiq përsëri e mohoi gjenocidin, me argumente që janë diskutuar prej kohësh.