Një burrë u vetë-deklarua si “krijuesi” i Bitcoin, ja sa milion Bitcoin do të marrë tani ai

9:47 | 8 Dhjetor 2021

Shpikja e kriptomonedhës në vitin 2008 u përshkrua në një letër të bardhë të botuar me pseudonimin Satoshi Nakamoto.

Një shkencëtar kompjuteri, i cili pretendon se ai shpiku Bitcoin, ka fituar një çështje gjyqësore që e lejon atë të mbajë një cache të kriptomonedhës me vlerë miliarda dollarë, shkruan lajmi.net.

Një juri hodhi poshtë pretendimet se ish-partnerit të biznesit të Craig Wright i duhej gjysma e aseteve.

Si rezultat, zoti Wright do të mbajë 1.1 milion Bitcoin, me vlerë 54 miliardë dollarë (40 miliardë paund).

Megjithatë ai do t’i paguajë 100 milionë dollarë familjes së Dave Kleiman për shkelje të pronësisë intelektuale.

Familja e zotit Kleiman, një ekspert i sigurisë kompjuterike i cili vdiq në vitin 2013, tha se të dy burrat kishin punuar së bashku për të krijuar dhe minuar Bitcoin-in e parë në ekzistencë dhe se zoti Wright e kishte vjedhur atë.

Shpikja e kriptomonedhës në vitin 2008 u përshkrua në një letër të bardhë të botuar me pseudonimin Satoshi Nakamoto.

Që nga viti 2016, zoti Wright ka pohuar se ai është Nakamoto, megjithëse ky pretendim është kontestuar. Juria e Miami në padinë civile e la të lirë z. Wright për pothuajse të gjitha çështjet e sjella nga familja e z. Kleiman.

Në një deklaratë, avokatët për W&K dhe pasurinë e Kleiman thanë se ishin “jashtëzakonisht të kënaqur” që juria dha 100 milion dollarë në të drejtat e pronësisë intelektuale dhe ndihmoi t’i jepnin Kleimans “pjesën e tyre të drejtë të asaj që Dave ndihmoi në krijimin”.

Z. Wright tha se vendimi ligjor konfirmoi se ai ishte krijuesi i asetit dixhital revolucionar. “Juria e ka gjetur padyshim që jam sepse ndryshe nuk do të kishte çmim”, tha ai.

“Ky ka qenë një rezultat i jashtëzakonshëm i mirë dhe ndihem plotësisht i justifikuar,” tha zoti Wright. /Lajmi.net/