Të Infektuar: 17.591

Të Shëruar: 14.979

Të Vdekur: 659

Nga kush shkaktohet GERD?

10:45 | 19 Shtator 2020

Sëmundja e zbaticës acidike, e njohur gjithashtu si sëmundja e zbaticës gastro-ezofageale (GERD), ndodh për shkak të bashkëjetesës së disa kushteve mjekësore dhe të jetesës.

Faktorët fiziologjikë që shkaktojnë GERD përfshijnë hipotoninë e muskulit të ulët të ezofagut (LES) (dobësimi gradual i LES), së bashku me rrjedhën retrogradike të përmbajtjes së stomakut në ezofag, dhe nivelin e ndjeshmërisë së mukusit të ezofagut në përmbajtjen e refleksit, transmeton lajmi.net.

Ushqimi që gëlltitni udhëton poshtë fytit dhe shtyhet nga kontraksionet e ezofagut muskulor. Në zonën ku ezofagu bashkohet me stomakun ndodhet një mekanizëm i ngjashëm me valvulën, i njohur si sfinkteri i poshtëm i ezofagut (LES).

Mbyllja e këtij muskuli parandalon që acidi i stomakut të rikthehet, ose të kthehet në refluks, në ezofag.

Mosfunksionimi i LES është faktori i parë që shkakton dhe kontribuon në sëmundjen e zbaticës gastro-ezofageale. Tek një individ i shëndetshëm, LES relaksohet vetëm kur ushqimi kalon nga ezofagu në stomak.

Pasi ushqimi të kalojë në stomak, valvula mbyllet, duke mbajtur përmbajtjen e stomakut dhe acidin brenda. Kur LES është i dobët dhe nuk mbyllet siç duhet, acidi mund të dalë në fytin tuaj duke shkaktuar ndjesi djegie të dhimbshme, të quajtur urth.

Ekzistojnë disa faktorë / kushte, të cilat mund të parandalojnë mbylljen e duhur të LES, shkruan just naturally healthy. Këta faktorë / kushte përfshijnë dobësi gjenetike, mbipesha dhe gëlltitje të tepërt të yndyrës.

Përveç kësaj, të gjithë muskujt në trupin e njeriut kanë tendencë të ulen si pjesë e procesit të plakjes, duke përfshirë LES, transmeton lajmi.net.

Faktori i dytë, ose më mirë grupi i faktorëve që shkakton sëmundjen e refluksit gastro-ezofageal, janë të lidhura me sjelljen dhe mënyrën e jetesës. Siç u përmend më lart, një LES i dobësuar është një nga shkaqet e drejtpërdrejta fiziologjike të sëmundjes së refluksit acid.

Përbërës të ndryshëm të ushqimit, ilaçe dhe procese të sistemit nervor mund ta dobësojnë këtë muskul, duke kontribuar kështu në GERD. Ushqimet që mund të kontribuojnë në zbaticën e acidit përfshijnë lëng portokalli, limon dhe limonadë, domate dhe lëng domatesh, patate të skuqura, salcë, kafe dhe çaj.

Refluksi i acidit gjithashtu mund të jetë rezultat i infeksionit të majasë kërpudhore që grumbullohet në zorrën e trashë.

Kur Candida albicans kthehet nga maja në kërpudha, ato depresionojnë sistemin imunitar dhe prodhojnë më shumë se 79 toksina të dallueshme që mund të jenë përgjegjëse për shumë nga simptomat që kanë të sëmurët me Candida përfshirë urthin.

Kur Candida del jashtë kontrollit, ajo depërton nëpër muret e zorrëve dhe udhëton në të gjithë trupin. Mund të ngjitet në zonat gjenitale, gojën dhe ezofagun midis shumë pjesëve të tjera të trupit.

Kur Candida del jashtë kontrollit, ajo fillon të fermentojë përmbajtjen e stomakut lart përmes zorrëve të vogla, përmes stomakut dhe pastaj përmes ezofagut, duke shkaktuar infeksion, djegie dhe dëmtim të ezofagut. /Lajmi.net/