Ndryshimet që u bënë në fushën e sigurisë së SHBA-ve pas sulmeve të 11 shtatorit

21:41 | 11 Shtator 2019

Publiku amerikan u zemërua dhe u frikësua pas sulmeve terroriste të 11 shtatorit që vranë 3,000 njerëz.

Kjo ngjarje sizmike nxiti thirrje për veprime të menjëhershme të qeverisë për të ndjekur grupin përgjegjës të sulmeve, transmeton lajmi.net.

Ajo që filloi si një përpjekje për të shkatërruar al-Kaidën u përhap në luftëra të kushtueshme, të njomura me gjak në Afganistan dhe Irak, si dhe veprime ushtarake amerikane në 19 vende nën autorizimin e vitit 2001 për Përdorimin e Forcës Ushtarake.

Në Shtëpi të Bardhë, qeveria federale nën administrimin e George W. Bush zgjeroi në mënyrë drastike fuqitë e saj të mbikëqyrjes për të luftuar terrorizmin dhe forcoi përpjekjet për të siguruar kufijtë e saj – krijimin e agjencive të reja qeveritare, federalizimin e sigurisë së aeroportit dhe përgjimin e dhjetëra miliona thirrjeve telefonike.

Pothuajse dy dekada më vonë, ajo strukturë e antiterrorizmit ka ngulitur substrat në vend dhe ende është duke u aplikuar.

Më poshtë janë 6 mënyra që sulmet e 11 shtatorit nxitën një peizazh të sigurisë distopike, në të cilën amerikanët ende po jetojnë.

1. Udhëtimi ajror është shumë më i rreptë brenda Shteteve të Bashkuara, pasi pasagjerët duhet t’i nënshtrohen kontrolleve të rrepta të sigurisë.

2. Departamenti i Sigurisë së Brendshme u krijua pas 11 shtatorit për të mbrojtur amerikanët kundër terrorizmit. Tani është departamenti i tretë më i madh federal në vend.

3. Një pjesë e Aktit të Patriotëve në ShBA është akoma në fuqi edhe pas dy dekadave më vonë dhe është përdorur shumë më tepër për të goditur tregtarët e drogës sesa për të dyshuarit për terrorizëm.

4. Pajisjet ushtarake si mitralozat dhe kamionët e blinduar nga luftërat në Irak dhe Afganistan u vunë në dispozicion të departamenteve të policisë në të gjithë vendin.

5. Ka “lista të vëzhgimit të terrorit” që ka miliona njerëz të përfshirë në të, të cilët përfshijnë bebe, ligjvënës dhe njerëz të vdekur.

6. Agjencia e Sigurisë Kombëtare dikur ishte në gjendje të kontrollojë përmes telefonatave dhe mesazheve me tekst të amerikanëve, në kërkim të terroristëve. Kongresi ende nuk është vendosur nëse programi duhet të autorizohet.

/Lajmi.net/