Muzetë e Vjenës hapin llogarinë OnlyFans për të shfaqur vepra arti ‘eksplicite’

14:32 | 18 Tetor 2021

Në vitin 2018, fotografia e Muzeut të Historisë Natyrore të figurinës 25,000-vjeçare Venus of Willendorf u konsiderua pornografike nga Facebook dhe u hoq nga platforma.

Bordi i turizmit i Vjenës ka hapur një llogari në OnlyFans – i vetmi rrjet social që lejon përshkrimet e lakuriqësisë – në shenjë proteste kundër censurës së vazhdueshme të platformave mbi muzetë dhe galeritë e saj të artit, shkruan lajmi.net.

Drejtori i Bordit Turistik të Vjenës Norbert Kettner tha:

Në mediat sociale, algoritmet përcaktojnë sa lakuriqësi mund të shfaqet dhe shpesh censurojnë veprat e artit me famë botërore. Ne pyesim se sa lakuriqësi mund të tolerojmë dhe kush mund të përcaktojë atë që ne e konsiderojmë ofenduese. Në metropolin kulturor të Vjenës, pyetja mund të përgjigjet: arti lakuriq është një pjesë socio-politike dhe artistike e historisë kulturore.

Helena Hartlauer, një zëdhënëse e bordit turistik të Vjenës, tha se qyteti dhe institucionet e tij kulturore e kishin gjetur pothuajse të pamundur përdorimin e veprave të artit lakuriq në materiale promovuese.

Sigurisht që mund të punosh pa të, por këto vepra arti janë vendimtare dhe të rëndësishme për Vjenën-kur mendon për autoportretin e Schiele nga 1910, është një nga veprat më ikonike të artit. Nëse ato nuk mund të përdoren në një mjet komunikimi aq të fortë sa media sociale, është e padrejtë dhe frustruese. Kjo është arsyeja pse ne menduam [për OnlyFans]: më në fund, një mënyrë për të treguar këto gjëra.

Në korrik, llogaria e re e Muzeut Albertina TikTok u pezullua dhe më pas u bllokua për shfaqjen e veprave të fotografit japonez Nobuyoshi Araki që tregonin një gjoks femëror të errësuar, duke e detyruar muzeun të fillonte një llogari të re.

Kjo pasoi një incident të ngjashëm në vitin 2019, kur Instagram vendosi që një pikturë e Peter Paul Rubens shkel standardet e komunitetit të platformës të cilat ndalojnë çdo përshkrim të lakuriqësisë – edhe ato që janë artistike ose krijuese në natyrë.

Në vitin 2018, fotografia e Muzeut të Historisë Natyrore të figurinës 25,000-vjeçare Venus of Willendorf u konsiderua pornografike nga Facebook dhe u hoq nga platforma.

Një video e shkurtër që shfaq pikturën Liebespaar nga Koloman Moser, e bërë për të shënuar 20 vjetorin e Muzeut Leopold këtë vit, u refuzua nga Facebook dhe Instagram si “potencialisht pornografike”.

Helena tha se shiritat e rinj të Vjenës në fushatën OnlyFans nuk ishte vetëm për të inkurajuar turistët; ishte gjithashtu për të rritur ndërgjegjësimin për standardet censuruese brenda të cilave punojnë artistët bashkëkohorë. /Lajmi.net/