Muhamet Kelmendi i AAK-së numëron borxhet që Serbia i ka Kosovës

16:17 | 16 Gusht 2015

Muhamet Kelmendi

Anëtari i kryesisë së AAK-së, Muhamet Kelmendi ka bërë një listë ku numëron borxhet që Serbia i detyrohet Kosovës.

Ja se çfarë shkruan ai në profilin e tij Facebook:

“Serbia i ka borgj mbi 20 miliarde Euro Kosoves!

Sende dhe para qe i plaqkiti Serbia ne Kosove gjate debimit te shqiptareve ne vitin 1998/99 shkon mbi 12 miliarde Euro!

Me keto mjete eshte pasuruar Serbia nga plaqkitjet.

Viti 1998/99 shenon kohen me te rend te jetes se shqiptareve nen sundimin serb.

Serbia plaqkit me anen militareve dhe policise serbe e ushtrise,i gjate kesaj kohe, nga shqiptaret mbi 12 miliarde Euro ne sende dhe para.

Dihet se debimi i shqiptreve ishte dhe edhe tash eshte pikesynimi kryesor i Serbise.

Sipas planit “Potkoi”, Serbia i kishte, gjate debimit te shqiptareve, ne vitin 1998 dhe 1999, tri qellime kryesore:

1. Plaqkitjen e popullit shqiptar,

2. Debimin jashte vendit dhe

3. Serbizimin e Kosoves.

Per te arritur debimin u plaqkiten nga shqiptaret sende, shtaze dhe para te gatshme. Kishte edhe plaqkitje te shtepive, si mobiliet, si dhe te mjeteve te bujqesise. Shume sende te amvisnise dhe mjetet e ndryshme, si tv, radiot dhe mjetet e ndryshme per jete te shqiptareve, u plaqkiten nga pushtuesit serb..

Militaret dhe paramilitaret, policia dhe ushtria serbe, si dhe vullnetarte serb , vetem para dhe sende te amvisnise, mjetet e bujqesise dhe shtazet qe i plaqkiten, mendohet se shifra shkon, deri ne 12 miliarde Euro.

Kemi plaqkitje te mbi 10 mije traktoreve, 5 mije kamioneve dhe te shume kombanjave. Plaqkitje me e madhe u be e shtazeve si deleve dhe lopeve. Mendohet se shifra shkon ne 350 mije koke.

Nga 1 milone e 280 mije shqiptaret e debuar, shifra e mjete te plaqkitura, ne DM, Franka dhe Dollar deri edhe Dinar jugosllav, shkon mbi 3.8 miliarde Euro.

Te dhenat e tilla tregojne per nje aktivitet te theksuar krimal serb. Ky aktivitet dhe keto deme ndaj shqiptareve duhet te kompenzohet.

Kjo, ne njeren ane dhe, ne anen tjeter, djegiet dhe shkaterrimet e 150 mije objekteve, si shtepive, lagjeve, dyqaneve dhe objekteve komunale dhe shkollave e gjamive, shifra e demit shkon ne 10 miliarde dollare.

Ky deme prej 10 miliarde Euro me plaqiktjet prej 12 miliardeve e jepe shumen e demit ne mbi 22 miliarde Euro.

Po kush pergjigjet per 15 mije shqiptaret e zhdukur nga Serbia ne vitin 1999.

Te gjitha keto flasin per nje borgj te madhe te Serbise ndaj shqiptareve.

Ky borgj duhet te paguhet nga Serbia.

Kete duhet Kosova te kerkoje.

Asnje marreveshje pa kompensimin e demit material dhe shperblimin e demit moral nuk duhet bere me Serbine.

Serbia duhet te pergjigjet.”