Të Infektuar: 10419

Të Shëruar: 6058

Të Vdekur: 341

Mos e bëni këtë veprim me fëmijët, konsiderohet i rrezikshëm

8:23 | 14 Qershor 2019

Shkenca shpjegon pse gudulisja e fëmijëve mund të jetë e dëmshme.

Një person që hidhet humbë vetëkontrollin. Lufta për të fituar kontrollin mund të jetë poshtëruese për fëmijën dhe mund të lërë kujtime të pakëndshme në jetë.

Sipas Dr. Richard Alexander, Profesor i Biologjisë Evolucioniste në Universitetin e Miçiganit, gudulisja mund të jetë një formë mbizotërimi dhe qeshja që vijon është një mënyrë evolucionare për të treguar nënshtrimin, përcjell rtv21.tv.

Gugulisja është përdorur prej kohësh si një mënyrë e torturës.

Gjatë dinastisë Han në Kin, gudulisja ishte një mënyrë për të torturuar fisnikërinë pasi nuk lë asnjë shenjë dhe viktima mund të shërohet relativisht lehtë dhe shpejt. Ishte gjithashtu popullore në Japoni, ku ata madje krijuan një fjalë të veçantë për atë: kusuguri-zeme, që do të thotë “gudulisje e pamëshirshme”.

Vernon R. Wiehe nga Universiteti i Kentakit studioi 150 të rritur të cilët u abuzuan nga vëllezërit e motrat e tyre gjatë fëmijërisë. Shumë nga subjektet e studimit raportuan se ishin gudulisur si një lloj abuzimi fizik.

Studimi arriti në përfundimin se gudulisja mund të shkaktojë reaksione ekstreme fiziologjike në viktimë të tilla si të vjella dhe humbje të vetëdijes për shkak të pamundësisë për të marrë frymë.

Gudulisja mund të shkaktojë përzierje të qeshura të pakontrollueshme që janë të vështira për t’u ndalur. Qeshja e shkaktuar nga gudulisja e vazhdueshme mund të arrijë një pikë ku personi i gërvishtur nuk mund mbushet fryme mirë, as nuk mund të thonë se janë në një situatë të vështirë.

Diçka që filloi si “argëtim” mund të shkaktojë komplikacione serioze mjekësore.

Gudulisja mund të shkaktojë çështje të besimit gjatë gjithë jetës. Sipas Dr Alexander, gudulisja kundër vullnetit të dikujt mund të shkaktojë “dhimbje të madhe mendore”. Ndonjëherë kjo dhembje mund të zgjat për një jetë.