Të Infektuar: 1052

Të Shëruar: 820

Të Vdekur: 30

Mjaft blejtët avokado, ja si t’i kultivoni ato në vazo të vogla

22:11 | 10 Prill 2019

Avokadot janë ndër frutat më të dobishëm në aspektin shëndetësor.

Ato janë gjithashtu burimi më i pasur i shumë mineraleve, vitaminave dhe ushqyesve, si vitamina E, vitamina C, vitamina B5 dhe B6, vitamina K, si dhe sasive të mëdha të kaliumit, transmeton lajmi.net.

Ky frut është gjithashtu shumë i pasur me një sterol bimor natyral, i njohur si beta-sitosterol, i cili ka aftësinë për të përmirësuar shëndetin tuaj të zemrës dhe nivelet e kolesterolit në gjak.

Megjithatë, shumicën e rasteve nëpër marketet e frutave ne i gjejmë këto fruta me çmime të larta.

Por, ekziston edhe mundësia që ju t’i rrisni e kultivoni ato në një ambient të thjeshtë dhe shtëpiak. Gjithçka që duhet të bëni është të ndiqni këshillat e mëposhtme.

Merrni një farë avokadoje, pastrojeni dhe përdorni katër kruarëse dhëmbësh për të futur në farën e avokados, me sigurinë që të jenë larg njëri tjetrit.

Pastaj farën mund ta lini në një sasi uji,ku përmes stomakut farërat do të ushqehen vetë.

Sigurohuni që ta mbani në një vend të ngrohtë gjatë gjithë kohës dhe ta ekspozoni atë në dritën e diellit.

Pastaj nga 2 në 8 javë ju duhet të shihni rrjedhjen e rritjes; sapo rrënjët të jenë të dukshme, atëherë ju duhet ta preni atë në 7.5 centimetra. Pastaj jini të durueshëm dhe prisni që ajo të rritet përsëri, kur edhe do shfaqen gjethet.

Merrni një vazo të madhe, mbusheni me tokë të pasur me ushqyes, dhe bëni një vrimë prej disa cm. Kur të mbillni farën, sigurohuni që vazoja të jetë së paku 10 cm në diametër dhe të ketë në fund të gropës. Sigurohuni që gjysma e farës të hetë jashtë tokës.

Sigurohuni që vazoja juaj të jetë në një zonë të nxehtë dhe me diell dhe të ujitni bimës ashtu si çdo pemë tjetër. Nëse vini re se gjethet e bimës kapin një ngjyrë të verdhë, atëherë kjo do të thotë se bima nuk ka nevojë për aq shumë ujë, prandaj mos e ujisni atë për disa ditë.

Por nëse gjethet tuaja fillojnë të kthehen në kafe, atëherë ajo ka nevojë për ujë shumë më tepër. Vendoseni në lavamanin tuaj dhe lëreni që uji të rrjedhë nëpër të për disa sekonda.

Pema mund të ketë nevojë për disa vite për t’ju furnizuar me avokado, por sapo të fillojë të rritet, ju do të shijoni frutat më të shëndetshme, më të dobishëm dhe më organikë. /Lajmi.net/