Të Infektuar: 39.057

Të Shëruar: 24.427

Të Vdekur: 1.005

Miliona njerëz ‘do të refuzojnë të vaksinohen kundër Covid-19’

16:39 | 21 Tetor 2020

Miliona njerëz do të refuzojnë të vaksinohen kundër Covid-19, sipas studimit të ri.

Një studim ndërkombëtar zbuloi se pothuajse tre në 10 hezitojnë të marrin vaksinën kundër Covid-19, duke bllokuar suksesin e tij, transmeton lajmi.net.

Ai përfshiu 13,426 pjesëmarrës në 19 vende të goditura rëndë nga pandemia, përfshirë Britaninë. Rreth 700 njerëz në secilin vend u pyetën nëse do të merrnin një vaksinë kundër Covid-19 nëse vërtetohet e sigurt dhe efektive.

Shkencëtarët britanikë, amerikanë dhe spanjollë bënë thirrje për veprim urgjent për të përmirësuar besimin e publikut në imunizim.

14% do të refuzonin dhe 14% të tjerë do të hezitonin. Vetëm rreth shtatë në dhjetë (72%) do të pranonin patjetër.

The World Health Organisation declared vaccination hesitancy one of the Top 10 threats to global health in 2019 (Credits: PA)

Me pak trajtime efektive dhe pa kurim, kompanitë dhe qeveritë janë në një garë me kohën për të zhvilluar ilaçe efektive.

Por ka një shqetësim në rritje ‘hezitimi i vaksinave’ është në rritje, me keqinformimin dhe mosbesimin që shtojnë pranimin e njerëzve për përparimet shkencore.

A scientist at work at a manufacturing laboratory where a vaccine against Covid-19 has been produced

Vendet me norma të larta pranimi priren të jenë kombe aziatike me besim të fortë në qeveritë qendrore. Vendet me të ardhura të mesme si Brazili, India dhe Afrika e Jugut u afruan shumë.

Në Kinë, pothuajse nëntë në dhjetë (87%) të anketuar thanë se do të merrnin ‘një vaksinë të provuar, të sigurt dhe efektive’, numri më i lartë nga të gjithë. /Lajmi.net/

Blood samples from coronavirus vaccine trials are handled inside the Jenner Institute in Oxford, England (Credits: AP)