Merkel: 100 mijë azilkërkuesit nga Kosova e Shqipëria do dëbohen me aeroplan ushtarak

Qeveria Federale ka vendosur një paketë masash për të përshpejtuar procedurat për një dëbimin më të shpejtë të azilkërkuesve që u është refuzuar kërkesa për qëndrim në këtë vend.

Lajme

21/10/2015 08:59

Siç ka bërë të ditur “Bild Zeitung” në botimin e së mërkures, duke u thirrur në burime të sigurta të Qeverisë së Gjermanisë, bashkëpunëtorët e Kancelares Merkel kanë njoftuar se Qeveria Federale është duke planifikuar, ndër të tjera përveç fluturimeve të planifikuara të linjave të rregullta edhe përdorimin e avionëve ushtarakë gjerman “Transall” dhe pilotët e Bundeswehrit për deportimet e azilkërkuesve nga Gjermania.

Është bërë e ditur që azilkërkuesve nuk do t’ju njoftohet fare koha e kthimit, përkatësisht dëbimit në mënyrë këta të mos ikin nga vendbanimet e tyre. Përveç kësaj, kriteret tolerancës që në gjermani njiihen edhe si “DulDung” do të rishikohen dhe do të bëhen më rigoroze.

Zyra e Kancelares Merkel ka informuar krerët e kancelarive të Landeve të martën pasdite në një konferencë telefonike për planet në fjalë, shkruante gazeta gjermane, transmeton Gazeta Blic. Kancelarja Angela Merkel (CDU) kishte bërë thirrje kohët e fundit për një përshpejtim të procesit deportimit edhe më të shpejtë të azilkërkuesve të refuzuar.

Ajo kishte thënë që i kupton kritikat që procesi i deportimit nuk po shkon si duhet dhe se për këtë edhe ajo do të ndërmerr masa për kthim masiv të- sidomos 100.000 shqiptarëve nga Shqipëria e Kosova në këto vende, por edhe azilkërkuesve tjerë nga Ballkani perëndimor raporton Gazeta Blic. Kuota e njohjes së azilkërkuesve nga Ballkani nuk mbërrin as në 1 përqind kurse prania e tyre në këtë shtet vetëm këtë vit është pothuajse e barabartë me refugjatë nga Siria.

Qeveria e Gjermanisë përndryshe ka vendosur të merret në çdo takim të kabinetit me çështjen e refugjatëve që të diskutojë secilin aspekt të kësaj krize. Përgjegjësia kryesore për dëbimin përndryshe bie mbi Landet e Gjermanisë dhe në këtë pikë Merkel duket që sheh ngecje masive, prandaj edhe është ky intervenim i Qeverisë qendrore në Berlin.