Macron: Samiti i Frankofonisë në vitin 2024 do të mbahet në Francë

Samiti i Frankofonisë 2024 do të mbahet në Francë për herë të parë në më shumë se 30 vjet, në kështjellën Ville-Cottereau, selia e ardhshme ndërkombëtare e gjuhës frënge, deklaroi sot presidenti francez Emmanuel Macron. “Samiti (Frankofonia) i krerëve të shteteve dhe qeverive do të mbahet në vitin 2024 në Ville-Cottereau në verilindje të Francës,”…

Bota

20/11/2022 20:10

Samiti i Frankofonisë 2024 do të mbahet në Francë për herë të parë në më shumë se 30 vjet, në kështjellën Ville-Cottereau, selia e ardhshme ndërkombëtare e gjuhës frënge, deklaroi sot presidenti francez Emmanuel Macron.

“Samiti (Frankofonia) i krerëve të shteteve dhe qeverive do të mbahet në vitin 2024 në Ville-Cottereau në verilindje të Francës,” tha Macron, duke shtuar se nuk ka vend më të mirë “që gjuha frënge të tregojë odisenë e saj dhe të ndërtojë odisenë e saj. e ardhmja.”

Në atë kështjellë, rreth 85 kilometra në verilindje të Parisit, në vitin 1539, mbreti François i Parë nxori një dekret me të cilin frëngjishtja u bë gjuha e administrimit dhe është një akt themelues i rëndësishëm në historinë e Francës.

Po në atë kështjellë, ish-rezidenca e mbretërve, u mbajtën shfaqjet e dramaturgëve të mëdhenj francezë Moliere, Corneille dhe Racine.

Macron tha se kalaja është në rinovim për t’u bërë Qyteti Ndërkombëtar i Gjuhës Frënge dhe shtoi se për punimet janë investuar disa dhjetëra milionë euro.

Samiti i Frankofonisë këtë vit u mbajt në Tunizi.