Kim me fjalët e Blinken: Së bashku do ndalojmë dhe ndëshkojmë aktorët e korruptuar

Ambasadorja e SHBA-së në Tiranë, Yuri Kim ka shpërndarë mesazhin e Sekretarit amerikan të shtetit, Antony Blinken, duke vënë sërish theksin në luftën e ashpër me korrupsionin.

Lajme

08/12/2021 18:55

Duke bashkëpunuar, sipas tij, të gjithë aktorët e korruptuar në të gjithë botën do të ndëshkohen me transparencë dhe do japin llogari.

Blinken gjithashtu ka falënderuar sipas tij ”Kampionët Antikorrupsion 2021” në disa shtete të botës.

“Duke punuar së bashku, ne do të ndalojmë aktorët e korruptuar të veprojnë pa u ndëshkuar. Departamenti i Shtetit riafirmon angazhimin për të gjithë ata që punojnë për të ndërtuar transparencë dhe llogaridhënie në mbarë botën. Urime Kampionët tanë Antikorrupsion 2021”, ka shkruar në Twitter Blinken.

Kujtojmë se ambasadorja amerikane në Tiranë, Yuri Kim deklaroi dy ditë më parë se po ndërmerren veprime shtesë ndaj korrupsionit, financimit të paligjshëm, si dhe për forcimin e kapaciteteve për të ekspozuar aktet korruptive.

Gjithashtu Kim e krahasoi korrupsionin me kancerin, duke theksuar se të gjithë të korruptuarit do të jenë përgjegjës për veprimet e tyre në kundërshtim me ligjin.

“Korrupsioni është kancer. SHBA po ndërmerr hapa shtesë për të parandaluar korrupsionin, për të luftuar financimin e paligjshëm, për të shpallur përgjegjës aktorët e korruptuar dhe për të forcuar kapacitetin për të ekspozuar aktet korruptive”, shkroi Kim.

Nga ana tjetër, deklarata e publikuar në faqen zyrtare të Shtëpisë së Bardhë nënvizoi se “Ata që abuzojnë me pozitat e pushtetit për përfitime private vjedhin jo vetëm pasurinë materiale, por dinjitetin dhe mirëqenien njerëzore”.

Gjithashtu, në deklaratë thuhet se SHBA-të do të zgjerojnë dhe rrisin përpjekjet e tyre, duke përfshirë punën kundër korrupsionit si prioritet në kuadër të përpjekjeve të saj diplomatike.

Objektiva të tjera të SHBA-ve janë rishikimi dhe rivlerësimi i kritereve për ndihmën e qeverive, duke përfshirë transparencën dhe llogaridhënien, por edhe zgjerimi i asistencës së SHBA-së me fokus anti-korrupsion dhe monitorimi i efikasitetit të kësaj ndihme.

Strategjia organizon përpjekjet e Qeverisë së SHBA për të luftuar korrupsionin nën pesë shtylla që përforcojnë njëra-tjetrën:

Modernizimi, koordinimi dhe dhënia e burimeve të përpjekjeve të Qeverisë së SHBA për të luftuar korrupsionin: Ndërsa Shtetet e Bashkuara kanë qenë prej kohësh një lider në luftën globale kundër korrupsionit, trajtimi i kërcënimit si një imperativ i sigurisë kombëtare kërkon një qasje të përditësuar. Kjo do të përfshijë:

Kuptim dhe reagim më të mirë ndaj dimensioneve transnacionale të korrupsionit, duke përfshirë si prioritet e mbledhjes dhe analizës së inteligjencës mbi aktorët e korruptuar dhe rrjetet e tyre.

Ngritja e punës kundër korrupsionit si një prioritet ndër-sektorial në departamentet dhe agjencitë kyçe në të gjithë qeverinë federale, duke përfshirë organet koordinuese në Departamentin e Shtetit, Thesarit dhe Tregtisë, dhe Agjencinë e SHBA për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID).

Rritja e burimeve të zbatimit të ligjit dhe forcimi i shkëmbimit të informacionit midis komunitetit të inteligjencës dhe zbatimit të ligjit.

Kjo strategji vjen menjëherë pas urdhrit ekzekutiv të presidentit Biden për të futur në listën e zezë të gjithë zyrtarët që cenojnë stabilitetin në botë.

Sekretari amerikan i shtetit, Antony Blinken është shprehur se SHBA-të po punojnë për të zgjeruar hartën dhe kriteret e vendosjes së sanksioneve ndaj individëve dhe organizatave që përfshihen në korrupsion dhe krim të organizuar.

Duke shpallur luftën kundër korrupsionit si një prioritet i sigurisë kombëtare të Shteteve të Bashkuara, administrata Biden duket se është përgatitur të mbajë ndaj individëve, që beson se përfshihen në akte madhore korrupsioni dhe që minojnë shtetin ligjor, të njëjtin qëndrim si ndaj atyre që kanë rrezikuar paqen në botë.

Sekretari amerikan i shtetit, duke iu referuar urdhrit të fundit të presidentit amerikan Joe Biden ka theksuar se SHBA-të po mundohen të zgjerojnë hartën e sanksioneve në Ballkanin Perëndimor, ku krahas atyre që rrezikojnë paqen, tani edhe ndaj individëve që destabilizojnë rajonin, duke minuar institucionet demokratike dhe shtetin ligjor ose që shkelin të drejtat e njeriut.

Sipas tij, për të goditur edhe më mirë rrjetet e korrupsionit në Ballkanin Perëndimor, urdhri ekzekutiv tani përfshin edhe Shqipërinë.

Si pjesë të kësaj strategjie, Sekretari i Departamentit Amerikan të Shtetit, Antony Blinken shpalli ish-kryeministrin shqiptar Sali Berisha dhe familjen e tij si persona “non grata”, duke deklaruar përmes një postimi në Tëitter se ky vendim u mor nga Uashingtoni zyrtar “për akte korruptive që cenojnë demokracinë në Shqipëri”.

Ai theksoi se Departamenti Amerikan i Shtetit do të vazhdojë të përdorë autoritete si këto për të promovuar llogaridhënien e personave të korruptuar në rajon dhe globalisht.

Deklarata e plotë:

Korrupsioni është një kancer brenda trupit të shoqërive – një sëmundje që ushqehet me besimin e publikut dhe aftësinë e qeverive për të ofruar për qytetarët e tyre. Efektet e dëmshme të korrupsionit ndikojnë pothuajse në të gjitha aspektet e shoqërisë. Ajo përkeqëson pabarazinë dhe polarizimin social, politik dhe ekonomik; pengon aftësinë e shteteve për t’iu përgjigjur krizave të shëndetit publik ose për të ofruar arsim cilësor; degradon mjedisin e biznesit dhe mundësitë ekonomike; nxit konfliktin; dhe minon besimin në qeveri. Ata që abuzojnë me pozitat e pushtetit për përfitime private vjedhin jo vetëm pasurinë materiale, por dinjitetin dhe mirëqenien njerëzore.

Duke njohur aftësinë e korrupsionit për të gërryer demokracinë, më 3 qershor 2021, Presidenti Biden vendosi luftën kundër korrupsionit si një interes thelbësor të sigurisë kombëtare të SHBA. Prandaj, ai drejtoi ekipin e tij të sigurisë kombëtare që të drejtonte krijimin e një strategjie gjithëpërfshirëse që, kur të zbatohej, do të përmirësonte aftësinë e qeverisë së SHBA për të parandaluar korrupsionin, për të luftuar në mënyrë më efektive financimin e paligjshëm, për t’i mbajtur më mirë përgjegjës aktorët e korruptuar dhe për të forcuar kapacitetin e aktivistëve. gazetarë investigativë dhe të tjerë në vijën e parë të ekspozimit të akteve korruptive.

Sot, në përputhje me udhëzimet e Presidentit, administrata Biden-Harris po publikon Strategjinë e parë të Shteteve të Bashkuara Kundër Korrupsionit. Strategjia përshkruan një qasje të gjithë qeverisë për ngritjen e luftës kundër korrupsionit. Ajo vë theks të veçantë në kuptimin më të mirë dhe përgjigjen ndaj dimensioneve transnacionale të kërcënimit, duke përfshirë marrjen e hapave shtesë për të reduktuar aftësinë e aktorëve të korruptuar për të përdorur sistemet financiare të SHBA dhe ndërkombëtare për të fshehur pasuritë dhe për të pastruar të ardhurat e akteve korruptive.

Për të udhëhequr zbatimin, Strategjia organizon përpjekjet e Qeverisë së SHBA për të luftuar korrupsionin nën pesë shtylla që përforcojnë njëra-tjetrën:

1 -Modernizimi, koordinimi dhe dhënia e burimeve të përpjekjeve të qeverisë amerikane për të luftuar korrupsionin:

Ndërsa Shtetet e Bashkuara kanë qenë prej kohësh lider në luftën globale kundër korrupsionit, trajtimi i kërcënimit si një imperativ i sigurisë kombëtare kërkon një qasje të përditësuar. Kjo do të përfshijë:

Kuptimi dhe reagimi më i mirë ndaj dimensioneve transnacionale të korrupsionit, duke përfshirë prioritizimin e mbledhjes dhe analizës së inteligjencës mbi aktorët e korruptuar dhe rrjetet e tyre.

Ngritja e punës kundër korrupsionit si një prioritet ndërsektorial në departamentet dhe agjencitë kryesore në të gjithë qeverinë federale, duke përfshirë organet koordinuese në Departamentin e Shtetit, Thesarit dhe Tregtisë, dhe Agjencinë e SHBA për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID).

Rritja e burimeve të zbatimit të ligjit dhe forcimi i shkëmbimit të informacionit midis komunitetit të inteligjencës dhe zbatimit të ligjit.

2- Frenimi i financave të paligjshme: Aktorët e korruptuar dhe lehtësuesit e tyre mbështeten në dobësitë në Shtetet e Bashkuara dhe sistemet financiare ndërkombëtare për të errësuar pronësinë e aseteve dhe për të pastruar të ardhurat e aktiviteteve të tyre të paligjshme. Si ekonomia më e madhe në botë, Shtetet e Bashkuara mbajnë përgjegjësi për të adresuar boshllëqet në sistemin tonë rregullator dhe për të punuar me aleatët dhe partnerët tanë për të bërë të njëjtën gjë. Kjo nënkupton adresimin e mangësive.

3- Mbajtja përgjegjëse e aktorëve të korruptuar: Ndërsa qeveria e SHBA-së mbulon boshllëqet rregullatore dhe punon me partnerët dhe aleatët për të bërë të njëjtën gjë, ne gjithashtu do të mbajmë përgjegjës ata që zgjedhin të përfshihen në korrupsion

4- Ruajtja dhe forcimi i arkitekturës shumëpalëshe kundër korrupsionit: Qeveria e SHBA-së është e përkushtuar të forcojë arkitekturën ndërkombëtare kundër korrupsionit, e cila përfshin nisma, angazhime dhe standarde shumëpalëshe që i shtyjnë vendet të bëjnë përmirësime reale në luftën kundër korrupsionit. Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të ruajnë dhe forcojnë këtë arkitekturë jetike

5- Përmirësimi i angazhimit diplomatik dhe shfrytëzimi i burimeve të ndihmës së huaj për të arritur qëllimet e politikës kundër korrupsionit: Angazhimi diplomatik dhe ndihma e huaj, duke përfshirë ndihmën e sigurisë, janë jetike për përpjekjet e Shteteve të Bashkuara për të luftuar korrupsionin. Të marra së bashku, këto përpjekje mund të forcojnë kapacitetin dhe vullnetin e qeverive partnere për të luftuar korrupsionin dhe për të mbështetur shoqërinë civile dhe të tjerët të përfshirë në avokim dhe veprim. Për të mbrojtur dollarët e ndihmës nga mbështetja e padashur e aktorëve të korruptuar, Shtetet e Bashkuara do të përmirësojnë proceset e menaxhimit të rrezikut dhe do të kuptojnë më mirë dinamikat lokale politike, ekonomike dhe sociale.