Ja pse nuk duhet të flini me telefon poshtë jastëkut

Shumë persona telefonin e mbajnë poshtë jastëkut, kjo jo vetëm për ta pasur afër gjatë përdorimit por dhe për t’u zgjuar në mëngjes me zilen e alarmit.

Lifestyle

04/02/2016 12:36

Megjithatë, mjekët këshillojnë vazhdimisht se mbajtja e telefonit poshtë jastëkut është e rrezikshme për shëndetin, më poshtë janë shënuar dy arsyet kryesore se pse nuk duhet ta bëjmë një veprim të tillë.

Së pari, mbajtja e telefonit poshtë jastëkut ose në cep të krevatit rrezikon të  mbajë zgjuar për një kohë të gjatë. Telefonat celularë lëshojnë një dritë blu, e cila nëpërmjet neuroneve sinjalizon trurin se është koha për t’u zgjuar. Ndaj, këshillohet që të paktën dy orë para gjumit, nuk duhet ta mbash afër celularin e ndezur ose duhet ta kesh off dritën e tij.

Së dyti Një provë shkencore, ka treguar se telefonat celularë shkaktojnë kancer, për shkak të rrezeve që shpërndajnë, të cilat janë konsideruar si kancerogjene nga Agjencia Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin (IARC, Agency for Research on Cancer). Për këtë arsye, shumë ekspertë të shëndetësisë rekomandojnë mbajtjen e telefonit sa më larg kokës.

Po ashtu, ata këshillojnë edhe që zakonisht të mbash kufje në vesh, në mënyrë që veshi të mos jetë i lidhur drejtpërdrejt me telefonin. Kështu, sa më larg kokës telefonin gjatë natës. Largoje nga jastëku.

Pavarësisht studimeve dhe rezultateve të tyre për efektet që mund të ketë pas një kohe të gjatë mbajtja e telefonit afër kokës, mjekët këshillojnë t’i parandalosh rreziqet. Nëse nuk ke asnjë vend tjetër për ta mbajtur telefonin gjatë natës, një komodinë pranë apo një raft, lëre në dysheme, pranë shtratit, me volum të lartë, në mënyrë që ta dëgjosh zilen. /albeu.com/