Holanda bëhet vendi i nëntë i BE-së që ndalon ferexhen

Holanda është bërë vendi i nëntë i BE-së që ndalon ferexhen pasi ka nxjerrë jashtë ligjit "veshjet që mbulojnë fytyrën" në vende publike siç janë shkollat, spitalet dhe transporti publik.

Bota

28/06/2018 10:25

Vela dhe rrobat islame të tilla si burka dhe niqab do të preken nga ndalimi, por jo hixhab, i cili mbulon vetëm flokët, transmeton lajmi.net.

Parlamenti i vendit bëri miratimin përfundimtar në një votim të djeshëm, të cilin e kanë bërë fushatat ekstreme të së djathtës si një fitore të madhe.

Ligji i ri përshkruhet nga qeveria si “neutral ndaj fesë” dhe nuk shkon deri në ndalimet më të mëdha në vendet e tjera evropiane.

Ky veprim vjen pasi Franca, Belgjika, Danimarka, Austria dhe Bullgaria ndaluan mbulesat e fytyrave në publik.

Disa pjesë të Spanjës dhe Italisë kanë marrë gjithashtu masa kundër mbulesave të fytyrës, ndërsa gjykatësit, shërbyesit civilë dhe ushtarët në Gjermani janë të detyruar t’i heqin ato për identifikim.

Zyrtari gjerman i ekstremit të djathtë Firebrand Geert Wilders ka shtyrë ndalimin për më shumë se një dekadë.

Megjithatë, ndalimi i burkës nuk zbatohet në rrugët publike, megjithëse policia mund t’i kërkojë një individi të heqë veshjet që mbulojnë fytyrën për identifikim./Lajmi.net/