Festivali i Filmit në Sarajevë: Filmi “Planet verore” fiton Zemrën e Sarajevës për filmin më të mirë studentor

14:24 | 20 Gusht 2021

Regjisori i ri rumun, Alexandru Mironescu, me filmin e tij Planifikimi Veror, mori një Zemër të Sarajevës për Filmin më të Mirë Studentor, në një ceremoni çmimi të Festivalit të 27 -të të Filmit në Sarajevë të mbajtur mbrëmë. Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC) është një mbrojtës i këtij çmimi që nga fillimi i tij në 2017.

“Ndihem mirë në Sarajevë dhe jam shumë i lumtur. Unë doja të isha pjesë e këtij Festivali prej vitesh dhe më në fund ndodhi. Kjo është e madhe për të qenë i sinqertë. Unë kurrë nuk kam menduar se kisha një shans për të fituar çmimin sepse konkursi ishte i çmendur. Unë gjithashtu dua të falënderoj RCC për mbështetjen e kinemasë përmes sponsorizimit të këtij çmimi, sepse është shumë e rëndësishme për regjisorët e rinj si unë”, na tha Alexandru Mironescu pas ceremonisë së ndarjes së çmimit.

RCC sponsorizon çmimin e Festivalit të Filmit në Sarajevë Zemra e Sarajevës për filmin më të mirë studentor që nga prezantimi i tij në vitin 2017.

Laureatët e mëparshëm të çmimit janë: Zejnep Dilan Soren, Turqi, “Depresioni i Madh i Stambollit” (2020); Nikola Stojanovic, Serbi, “Sherbet” (2019); Hajni Kis, Hungari, “Thirrja e fundit” (2018), Neven Samardzic, Bosnjë dhe Hercegovinë, “Clean” (2017).

“Urime Alexandru, ky është vërtet një sukses i madh dhe shpresoj që ky çmim të hapë shumë dyer dhe të jetë fillimi i një karriere të frytshme. Mbështetja për regjisorët e rinj nga rajoni ynë është shumë e rëndësishme për RCC, shumë e dashur për zemrat tona. Papunësia e të rinjve është 35% dhe pandemia nuk ndihmoi, veçanërisht sektorin e artit dhe kulturës. Shumë artistë ishin praktikisht të paaftë për të punuar për më shumë se një vit dhe ky sektor ka nevojë për mbështetjen tonë për të lulëzuar përsëri. Ne jemi të lumtur të ndihmojmë të rinjtë të zënë vendet e tyre të ligjshme në shoqëritë tona përmes Projektit tonë të Laboratorit Rinor të Ballkanit Perëndimor, por edhe përmes përpjekjeve mbështetëse të tilla si filmi studentor përmes SFF”, tha Sekretarja e Përgjithshme e RCC Majlinda Bregu.

RCC, përmes Projektit të saj të Laboratorit Rinor të Ballkanit Perëndimor, ftoi të rinjtë nga Ballkani Perëndimor të na bashkohen në Sarajevë gjatë Festivalit dhe të shfrytëzojnë rastin për të krijuar rrjete, për të shkëmbyer ide dhe përvoja, si dhe për të shijuar së bashku atmosferën e këtij eventi.