Ekzorcizimi islamik përdoret për njerëzit homoseksualë dhe transeksualë

16:46 | 7 Dhjetor 2018

Ekzorcizimet fetare po zhvillohen në një qytet indonezian në një përpjekje për të ‘pastruar’ njerëzit LGBT të asaj që klerikët e quajnë ‘sëmundjen e tyre’, pasi ndjenja homofobike vazhdon të rritet në kombin e shumicës myslimane.

Ka pasur një përshkallëzim të mprehtë në retorikën homofobike dhe një vrimë në numrin e arrestimeve të anëtarëve të komunitetit LGBT të Indonezisë kohët e fundit.

Policia në Padang ka arrestuar 18 çifte – 10 gra lesbike dhe tetë individë që identifikojnë si transgjinorë – në një përpjekje për t’i marrë ato ‘mbështetje psikologjike dhe rehabilitim’, raportoi ABC News, transmeton lajmi.net.

Në Indonezi, konsensusi i përgjithshëm është se problemet e shëndetit mendor të shkaktuara nga shpirtrat demonikë të quajtur “dijinn” duhet të fajësohen për homoseksualizmin dhe transgjinimin, dhe se një lloj ekzorcizmi ose ruqyah është i nevojshëm për t’i ‘kuruar ato’.


Video nga një shfaqje televizive në Indonezi tregon se homoseksualët janë ekzorciduar para një aparati fotografik nga ajo që duket të jetë një lloj klerik musliman në një përpjekje për ‘pastrimin’ e ‘kurimin’ e tyre.

Pamja tregon burrat që shtrihen në dysheme, qartë në një gjendje të pikëlluar, duke u thënë nga një njeri që qëndronte mbi ta për të ‘marrë seriozisht’ dhe ‘të pendohet’ në mënyrë që ‘Perëndia t’i falë’.

Mijëra protestues anti-LGBT kanë dalë në rrugë, me protesta më të fundit në Bogor, vetëm jashtë kryeqytetit indonezian Xhakartë, më 9 nëntor duke ngritur frikën se kjo mund t’i inkurajojë autoritetet të rrisin goditjen e tyre.


Komuniteti LGBT i Indonezisë ka qenë gjithmonë i përfolur si imoral.

Një sondazh i këtij viti tregoi se rreth 90 përqind e indonezanëve ndiheshin ‘të kërcënuar’ nga komuniteti LGBT, ndërsa një sondazh i 2013 Pew tha se 72 përqind e muslimanëve indonezian mbështetën zëvendësimin e kodit laik me ligjin islam, i cili ndalon seksin homoseksual.

Policia arrestoi të paktën 300 njerëz të dyshuar LGBT vitin e kaluar – një rekord – kryesisht nën një ligj anti-pornografi si homoseksualiteti dhe seksi homoseksual janë legalë në Indonezi.

Këtë muaj, 10 persona të përshkruar si ‘lesbikë të dyshuar’ u arrestuan në Perëndim të Sumatrës, pas arrestimit të tetëmbëdhjetë lesbikeve dhe të transgjinorëve në tetor.

“Kjo situatë është alarmante pasi abuzimet e urrejtjes nga organet e zbatimit të ligjit … janë parë si një praktikë normale nga shumë njerëz”, tha Usman Hamid, Drejtori Ekzekutiv i Amnesty International Indonesia.

Parlamenti po konsideron një lëvizje për të kriminalizuar seksin jashtë martesës – duke përfshirë çifte homoseksualë – ndërsa ministria e shëndetësisë njoftoi më parë planet për të lëshuar një udhëzues mjekësor që klasifikon homoseksualitetin si një çrregullim mendor. /Lajmi.net/