Dodik me deklarata çnjerëzore për gjenocidin e Serbisë: A mund të më gjeni një person të vetëm nga Srebrenica që vdiq në Srebrenicë

Në seancën e sotme të posaçme të NSRS-së ka folur presidenti i Bosnjë-Hercegovinës nga entiteti i RS Milorad Dodik. Në fjalimin e tij të parë, Dodik u përqëndrua në “Raportin përfundimtar të Komisionit të Pavarur Ndërkombëtar për Studimin e Vuajtjeve të të Gjithë Popujve në Rajonin e Srebrenicës në periudhën nga 1992 deri në 1995”.…

Lajme

18/04/2024 12:57

Në seancën e sotme të posaçme të NSRS-së ka folur presidenti i Bosnjë-Hercegovinës nga entiteti i RS Milorad Dodik.

Në fjalimin e tij të parë, Dodik u përqëndrua në “Raportin përfundimtar të Komisionit të Pavarur Ndërkombëtar për Studimin e Vuajtjeve të të Gjithë Popujve në Rajonin e Srebrenicës në periudhën nga 1992 deri në 1995”.

Në të njëjtën kohë, Dodik bëri një sërë pretendimesh të pabaza dhe, mund të thuhet, çnjerëzore, duke iu përgjigjur deklaratave të delegatit në NSRS, Ramiz Salkiq, i cili bëri thirrje për “pranimin e vendimeve të gjykatave ndërkombëtare”.

“Ne mendojmë se definicioni fillestar i gjenocidit absolutisht nuk është përmbushur në asnjë pjesë. Për këtë flasin ekspertët përkatës që merren me të”, tha Dodik, transmeton Klix

Më pas ai i tha Salkiqit se nuk e dinte se ku ishte në vitin 1991, kështu që vazhdoi të fliste për Srebrenicën, duke mohuar gjenocidin dhe duke manipuluar në mënyrë flagrante faktet e vërtetuara.

“Të gjithë ata që kërkoheshin u gjykuan. Nëse do të ishe objektiv, do të gjykoje edhe kriminelët e tu. Populli serb i refuzon të gjithë poshtërsitë që kryen krime lufte. Por ju dëshironi të gjykoni të gjithë udhëheqjen ushtarake dhe politike të Republikës Srpska,” tha Dodik.

Më pas ai vazhdoi të bënte ofertë për numrin e banorëve të vrarë të Srebrenicës, duke mohuar rëndë faktet e vërtetuara ndërkombëtarisht dhe duke paraqitur qëndrime të shumta të diskutueshme.

“A mund të më gjeni një person të vetëm nga Srebrenica që vdiq në vetë Srebrenicë. Ushtarët që luftuan në rrugën e tyre vdiqën, kjo është punë e një ushtari. Sigurisht, kishte edhe civilë që ishin me ta, kështu që edhe ata vdiqën. Pa dyshim, atje ishin dhe krime nga pala serbe, unë i refuzoj të gjithë ata që kanë kryer krime, por ajo që ju bëni është që të etiketoni një komb të tërë.

Ai më pas përsëriti pretendimin se “më shumë serbë u vranë në Sarajevë sesa boshnjakë në Srebrenicë”.

Na vratë në burgje, por ne nuk pajtohemi me propagandë. Historia e Alija Izetbegoviqit dhe Klintonit nuk është treguar ende, por ka kohë”, ka përfunduar Dodik.

Më pas ai vazhdoi të fliste për vuajtjet e serbëve në Luftën e Dytë Botërore dhe në një moment i ofendoi brutalisht boshnjakët duke thënë se të gjithë ishin në ustashët.

“Ju nuk keni asnjë vend ekzekutimi nga Lufta e Dytë Botërore sepse jeni ata që vranë. Vendi juaj më i madh i ekzekutimeve është në Bleiburg, kështu tha dikur imami juaj, se 50.000 boshnjakë lanë kockat e tyre atje,” përfundoi skandalozisht Dodik.