Të Infektuar: 56.412

Të Shëruar: 49.713

Të Vdekur: 1.420

Dita e faleminderimeve – Psikologjia e dhënies së faleminderimeve

15:58 | 26 Nentor 2020

Shprehi faleminderimet e tuaja, sot në ditën e faleminderimeve!

Ndërsa të gjithë ulemi sonte për të festuar byrekun me gjel deti dhe kungull, shumë prej nesh do të shkojnë rreth tryezës duke falënderuar për burimet tona të përditshme të mirënjohjes, si miqësitë, marrëdhëniet dhe shëndetin e mirë, shkruan “ScientificAmerican”.

Për fat të mirë, në të vërtetë ka shumë arsye pse vetë Falënderimet mund të ndihmojnë në mirëmbajtjen dhe përmirësimin e atyre gjërave për të cilat njerëzit janë mirënjohës – dhe pse nuk duhet ta kufizojmë aktin e falënderimit vetëm për një ditë të vitit, transmeton lajmi.net.

Shumica e njerëzve me një tjetër të rëndësishëm falënderojnë për partnerët e tyre në tryezën e darkës së Falënderimeve.

Sidoqoftë, kushdo që ka partneritet duhet të përpiqet me të vërtetë të përqendrohet në shtrirjen e kësaj mirënjohjeje edhe gjatë pjesës tjetër të vitit.

Mirënjohja mund të veprojë si një “goditje përforcuese” e llojeve për marrëdhëniet romantike; në një studim të fundit, çiftet që raportuan ndjenjën e mirënjohjes ndaj partnerëve të tyre për sjelljet e përditshme të mirësisë përjetuan nivele më të larta të cilësisë së marrëdhënies dhe kënaqësisë ditën tjetër, transmeton lajmi.net.

Kjo do të thotë që shprehja e falënderimeve dhe mirënjohjeve për gjërat që partneri juaj bën nuk është mirë vetëm për lumturinë e partnerit tuaj, pasi ai që falënderohet – rrit nivelin e lumturisë dhe kënaqësisë edhe me marrëdhënien tuaj.

Pavarësisht nëse është motra, shoqja, burri apo shoqja juaj më e mirë, ka prova që sugjerojnë një gjë të thjeshtë për ta bërë jetën tuaj pak më të lumtur: Nëse ndieni dhe shprehni mirënjohje për gjërat që të tjerët bëjnë, marrëdhëniet tuaja me ata njerëz do të të jetë më mirë si rezultat.

Shprehja e mirënjohjes mund të bëjë shumë më mirë sesa thjesht të lumturosh burrin ose gruan tënde; gjithashtu mund të të bëjë një person më të mirë.

efekt mban edhe pasi kontrolloni për tipare të tjera të rëndësishme të personalitetit, si neurotizmi (ose humori), ekstravizioni, hapja, pëlqyeshmëria, ose sesa falës ka tendencë të jetë një person.

Mbi të gjitha këto variabla, ekziston ende një lidhje e rëndësishme, pozitive midis mirënjohjes dhe mirëqenies subjektive, tramsmeton lajmi.net.

Së dyti, përjetimi i mirënjohjes mund të ketë një efekt zbutës në disa sjellje të diskutueshme moralisht.

Shprehja e mirënjohjes nuk është e dobishme vetëm për personin që e përjeton atë. Në fakt, marrja e mirënjohjes nga të tjerët mund të jetë veçanërisht e dobishme për vetë ndihmësit.

Kur njerëzit që u dhanë ndihmë të tjerëve u falënderuan për përpjekjet e tyre, ata kishin më shumë gjasa jo vetëm për të ndihmuar të njëjtin person në të ardhmen, por edhe për të ndihmuar të tjerët gjithashtu.

Në fund të fundit, nëse jeni mirënjohës për miqtë dhe familjen tuaj, tregojuni atyre sot – por gjithashtu sigurohuni që t’i bëni të ditur për të gjatë gjithë vitit! Kjo do të ndihmojë marrëdhëniet tuaja, mirëqenien tuaj dhe botën përreth jush. /Lajmi.net/